Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης

«Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου

Η πρόσφατη πανδημία είχε δυσμενή αντίκτυπο και έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής. Μολονότι ο εγκλεισμός, η αναγκαστική απομόνωση, η απαγόρευση της διά ζώσης επικοινωνίας και της φυσικής επαφής επηρέασαν τους πάντες, για κάποιες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες οι συνέπειες υπήρξαν περισσότερο επώδυνες. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται, χωρίς αμφιβολία, τα άτομα τρίτης ηλικίας και τα άτομα με αναπηρίες.

Στις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού και των αυστηρών μέτρων η τεχνολογία μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο και αποτέλεσε σημαντική γέφυρα, ώστε η επικοινωνία και το «ανθρώπινο πρόσωπο» να μην χαθούν εντελώς. Μολονότι κανείς δεν διαφωνεί ότι η διά ζώσης επικοινωνία και η φυσική επαφή δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκατασταθούν από την εξ αποστάσεως επικοινωνία, η πανδημία απέδειξε ότι η τεχνολογία, όταν και εφόσον χρησιμοποιείται με σύνεση, έχει τη δυνατότητα να γεφυρώσει αποστάσεις, να απαλύνει τη μοναξιά και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς και στην προσπάθειά της να συμβάλει έμπρακτα στις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας, σχεδίασε το Πρόγραμμα «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης», με απώτερο στόχο να φέρει σε επαφή, αφενός οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρίες και αφετέρου νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια κ.λπ. προσφέροντας στα εμπλεκόμενα μέρη διαδικτυακή στέγη και έναν κοινό «ομιλητικό χώρο» για αλληλεπίδραση και επικοινωνία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στόχος του Προγράμματος «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» δεν ήταν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις διά ζώσης επισκέψεις σε στέγες ηλικιωμένων και άλλα κοινωφελή ιδρύματα, αλλά να διευκολύνει την επαφή και επικοινωνία νηπίων, παιδιών, εφήβων και νέων με τα άτομα τρίτης ηλικίας και τα άτομα με αναπηρίες κατά την περίοδο της πανδημίας, ανοίγοντας όμως ταυτόχρονα και νέες προοπτικές για την ενίσχυση της επαφής αυτής και μέσω της τεχνολογίας. Η θέση μας είναι ότι η ανάκαμψη από την πανδημία δεν θα πρέπει να μας μεταφέρει στην προ κορωνοϊού εποχή. Είναι σημαντικό κάποια «καλά» που έφερε μαζί της η πανδημία, όπως είναι για παράδειγμα η μεγαλύτερη εδραίωση του ψηφιακού γραμματισμού και γενικότερα της τεχνολογίας, να αξιοποιηθούν, ούτως ώστε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά.

Το Πρόγραμμα «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» εφαρμόστηκε πιλοτικά τον Μάιο 2021, τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο 2021 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2021. Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 διαδικτυακές συναντήσεις αγάπης, κατά τις οποίες νήπια, μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ. «συναντήθηκαν» με άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες και τους ψυχαγώγησαν με χορούς, τραγούδια και απαγγελίες ποιημάτων και τσιαττιστών. Δεδομένου ότι αρκετές συναντήσεις έγιναν κατά τον μήνα Δεκέμβριο, εκτός από τις διαδικτυακές συναντήσεις αγάπης, κάποια σχολεία ετοίμασαν, επίσης, χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια για  τους ενοίκους /  φιλοξενούμενους των κέντρων και ιδρυμάτων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα. Στο Πρόγραμμα φιλοξενήθηκε, επίσης, και η μουσικοπαιδαγωγός και αφηγήτρια Ελενίτσα Γεωργίου με αφήγηση παραμυθιών.

Κάθε διαδικτυακή συνάντηση αγάπης ήταν ξεχωριστή, με τη δική της δυναμική, ένταση και ενέργεια, το δικό της χρώμα και παλμό. Όλες, όμως, ανεξαιρέτως είχαν ως κοινό άξονα την προσφορά, την αλληλεγγύη και την αφειδώλευτη και ανιδιοτελή αγάπη. Μέσα στην τύρβη της καθημερινότητας και τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα, τα πρωινά αγάπης, στα οποία οι αποστάσεις γεφυρώνονταν μέσω της μουσικής, του χορού, της ποίησης και της τέχνης, υπήρξαν καθόλα αναζωογονητικά, συγκινητικά και «γεμάτα» για όλους τους εμπλεκομένους – μικρούς και μεγάλους.

Η Θ.Σ.Ε.Κ. ευχαριστεί όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος, τόσο για τον χρόνο που αφιέρωσαν όσο και για την αγαστή συνεργασία τους.  Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και που αγκαλιάσατε με προθυμία το Πρόγραμμα, ώστε να προσφέρουμε ουσιαστικές στιγμές χαράς στα άτομα τρίτης ηλικίας και στα άτομα με αναπηρίες, βοηθώντας τα να βιώσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας με λιγότερη μοναξιά και περισσότερα παιδικά, εφηβικά και νεανικά χαμόγελα και φωνές.

Πιο συγκεκριμένα, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στη Διεύθυνση, στο προσωπικό και στους μαθητές των πιο κάτω σχολείων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα με μία ή δύο διαδικτυακές συναντήσεις αγάπης:

 1. Νηπιαγωγείο G. K. Little Angels (Λευκωσία)
 2. Δημοτικό Σχολείο Μανδριών (Πάφος)
 3. Δημοτικό Σχολείο Ακακίου
 4. Α΄ Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς
 5. Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού (Κύκλος Β΄)
 6. Νικολαΐδειο Γυμνάσιο (Πάφος)
 7. Λύκειο Αγίου Νεοφύτου (Πάφος)
 8. Λύκειο Κύκκου (Πάφος)
 9. Λύκειο Παραλιμνίου

Ευχαριστούμε, επιπρόσθετα, και τα πιο κάτω σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα με την ετοιμασία χριστουγεννιάτικων καρτών:

 1. Προδημοτική Περνέρα (Λευκωσίας)
 2. Δημοτικό Σχολείο Παλαιομετόχου

 

 

Θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες οφείλουμε στη Διεύθυνση, στο προσωπικό και στους ενοίκους / φιλοξενούμενους των πιο κάτω κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων και κοινοφελών ιδρυμάτων:

 1. Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας
 2. Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη, Αθηένου
 3. Σ.Κ.Ε. Δαλίου «Άγιος Δημητριανός»
 4. Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου
 5. ΚΕΠΑ «Άγιος Χριστόφορος», Παραλίμνι
 6. Σ.Κ.Ε. Γερίου «Παναγία Χρυσογεργιώτισσα»
 7. Πολυδύναμο Κέντρο «Άγιος Αντώνιος», Περιστερώνα
 8. Κυριακίδειον Ίδρυμα Ηλικιωμένων, Πάφος

 

 

Τέλος, θερμότατες ευχαριστίες στην υπέροχη ομάδα φοιτητών της Θ.Σ.Ε.Κ. τόσο για την ενεργό συμμετοχή της σε 5 Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης με κέντρα φροντίδας και ιδρύματα, τα οποία συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, όσο και για τις διά ζώσης μουσικές επισκέψεις της στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται πλησίον της Σχολής και με το οποίο η Σχολή μας έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες και συναφές φωτογραφικό υλικό για τις επιμέρους «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» μπορείτε να βρείτε στο πιο κάτω βίντεο και Δελτία Τύπου που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Σχολής.

Βίντεο δράσης 

1.Θ.Σ.Ε.Κ. και Στέγη Ηλικιωμένων “Kυριακίδειον”, Πάφος

https://www.theo.ac.cy/διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-φοιτητ/

2. Νηπιαγωγείο G. K. Little Angels (Λευκωσία) & Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Αθηένου

https://www.theo.ac.cy/wp-admin/post-new.php

3.Θ.Σ.Ε.Κ. & Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Αθηένου

https://www.theo.ac.cy/3η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-της-θ-σ/

4. Θ.Σ.Ε.Κ. & Σ.Κ.Ε. Δαλίου  “Άγιος Δημητριανός”

https://www.theo.ac.cy/4η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-της-θ-σ/

5. Θ.Σ.Ε.Κ & Ίδρυμα Χριστού Στέλιου Ιωάννου

https://www.theo.ac.cy/5η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-θ-σ-ε-κ/

6. Δημοτικό Σχολείο Μανδριών  & Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη, Αθηένου

https://www.theo.ac.cy/6η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-δημοτ/

7. Δημοτικό Σχολείο Ακάκιου & Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας

https://www.theo.ac.cy/7η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-πολυδ/

8. Θ.Σ.Ε.Κ. & Πολυδύναμο Κέντρο “Άγιος Αντώνιος”, Περιστερώνα

https://www.theo.ac.cy/8η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-θ-σ-ε-κ/

9. Λύκειο Αγίου Νεοφύτου (Πάφος) & Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Αθηένου

https://www.theo.ac.cy/9η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-λύκει/

10. Δημοτικό Σχολείο Ακακίου & Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Αθηένου

https://www.theo.ac.cy/10η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-δημοτ/

11. Α΄ Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς και Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας

https://www.theo.ac.cy/11η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-α΄-δη/

12. Δημοτικό Σχολείο Μανδριών (Πάφος) και Σ.Κ.Ε. Δαλίου  “Άγιος Δημητριανός”

https://www.theo.ac.cy/12η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-δημοτ/

13. Α΄ Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς & ΚΕΠΑ “Άγιος Χριστόφορος” Παραλιμνίου  & Ελενίτσα Γεωργίου (αφηγήτρια)

https://www.theo.ac.cy/13η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-κεπα/

14. Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού (Κύκλος Β΄) και Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας  

https://www.theo.ac.cy/14η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-δημοτ/

15. Λύκειο Παραλιμνίου και ΚΕΠΑ “Άγιος Χριστόφορος” Παραλιμνίου & ΣΚΕ Γερίου “Παναγία Χρυσογεργιώτισσα”

https://www.theo.ac.cy/15η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-λύκει/

16. Λύκειο Kύκκου Πάφου και Σ.Κ.Ε. Δαλίου “Άγιος Δημητριανός”

https://www.theo.ac.cy/16η-διαδικτυακή-συνάντηση-αγάπης-λύκε/

17. Nικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου και Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου 

17η Διαδικτυακή Συνάντηση Αγάπης – Νικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου & Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου