Φοιτητική ζωή

Η Σχολή βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Περιστοιχίζεται από ιστορικά κτίρια, μουσεία, βιβλιοθήκες και ναούς.   Είναι επίσης κοντά στο εμπορικό κέντρο και σε χώρους αναψυχής.  Ένας χώρος ιδανικός για τους φοιτητές, οι οποίοι μπορούν να συνδυάσουν δραστηριότητες προσωπικής, πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας δίνει μεγάλη σημασία στην ενασχόληση των φοιτητών της Σχολής με πολύπλευρες και δημιουργικές δραστηριότητες, οι οποίες τους προσφέρουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ικανότητες και δεξιότητες και κυρίως στο να νιώθουν συνδεδεμένοι με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Βασικό  πυλώνα της λατρευτικής ζωής της Σχολής αποτελούν οι ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας που τελούνται ανελλιπώς κάθε Πέμπτη στο αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Οι ακολουθίες ξεκινούν στις 7:00 π.μ. με τον Όρθρο, και ολοκληρώνονται γύρω στις  9:30 π.μ., με το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Λειτουργός και υπεύθυνος της Θείας Λειτουργίας είναι συνήθως ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης, Λέκτορας της Λειτουργικής στη Θ.Σ.Ε.Κ., με συλλειτουργό τον Διευθυντή της Σχολής πρωτοπρεσβύτερο π. Κυπριανό Κουντούρη. Στο ψαλτήρι, ψέλνει χορός φοιτητών με Χοράρχη τον κ. Δημήτριο Ιεροδιακόνου, ο οποίος διδάσκει τα μαθήματα της Βυζαντινής Μουσικής. Επιπλέον, οι φοιτητές μας αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τις «διακονίες» του τυπικάρη, του εκκλησιαστικού και του αναγνώστη. Μετά την απόλυση, όλοι μαζί, καθηγητές και φοιτητές μετέχουμε της αρχιεπισκοπικής φιλοξενίας με την παράθεση του προγεύματος στη μεγάλη τραπεζαρία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Μέσα από τις λατρευτικές συνάξεις κάθε Πέμπτης, η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, ως ένα σώμα και μια οικογένεια συναθροίζεται στον Ναό της δόξης του Κυρίου, γύρω από το ιερό θυσιαστήριο για να λειτουργήσει, να λειτουργηθεί και να μυηθεί στα άρρητα μυστήρια της Θείας Κοινωνίας. Η Αγία Τράπεζα, ο άμβωνας του ευαγγελίου, το αναλόγιο του ψάλτη προεκτείνονται στην αίθουσα διδασκαλίας σε μια ορθόδοξη επιστημονική Θεολογία ζώσα, λειτουργική, μεταμορφωτική, αγιαστική, εκκλησιαστική.

Κατεξοχήν δε τα μαθήματα της Λειτουργικής Επιστήμης όπως Ιστορία Θείας Λειτουργίας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Ομιλητική, Βυζαντινή Μουσική, Λειτουργικός Χρόνος, Θεολογία της Λατρείας, Λειτουργική Ποιμαντική Διακονία, Ημερονύκτιος ακολουθία και Τυπικό, ολοκληρώνονται, καταξιώνονται, φωτίζονται, νοηματοδοτούνται και ανατροφοδοτούνται μέσα από αυτές τις εβδομαδιαίες ευχαριστιακές συνάξεις.

Βυζαντινός Χορός

Όσοι φοιτητές επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν στον Βυζαντινό χορό της Σχολής, ο οποίος λαμβάνει χώρα από τις 13:45 μέχρι τις 14:45, κατά τις ημέρες που αναγράφονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση του Χοροδιδασκάλου κ. Δημήτριου Ιεροδιακόνου. Μάλιστα φοιτητές που συμμετέχουν στον Βυζαντινό Χορό και διακρίνονται είναι δικαιούχοι για υποτροφία βυζαντινής μουσικής. Ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής λαμβάνει μέρος σε διάφορες λατρευτικές συνάξεις και δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως η εκδήλωση για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, η οποία συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Θ.Σ.Ε.Κ., την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο Βυζαντινός Χορός δίνει επίσης δυναμικά το “παρών” του στο πλαίσιο άλλων δράσεων της Σχολής, όπως είναι οι επισκέψεις σε διάφορες Μονές, κατά τις οποίες οι φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ. πάντοτε ψάλλουν εν χορώ.  Με ζωή 2000 και πλέον χρόνων, η ψαλτική τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πνευματική ζωή της Εκκλησίας και τη θρησκευτική λατρεία, και επομένως η δυνατότητα συμμετοχής στον Βυζαντινό Χορό αποτελεί σημαντική και ουσιαστική πτυχή της ζωής των φοιτητών της Θ.Σ.Ε.Κ. Eκτός από τα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών τους, μέσω του Βυζαντινού Χορού οι φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ. έχουν την ευκαιρία αφενός να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις στην πράξη, αφετέρου να συμμετάσχουν σε μια καθόλα ευχάριστη και ουσιαστική σύναξη κατά τις μεσημβρινές ώρες, όπου δεν διεξάγονται μαθήματα. Οι ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας που τελούνται κάθε Πέμπτη στο αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές που λαμβάνουν μέρος στον Βυζαντινό Χορό να ασκούνται έτι περισσότερο στην ψαλτική τέχνη.

Φοιτητική Ένωση

Η Ένωση Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου αποτελεί το οργανωμένο σώμα των φοιτητών της Σχολής. Κάθε φοιτητής με την εγγραφή του στη Σχολή γίνεται αυτόματα μέλος στη Φοιτητική Ένωση, αποκτώντας δικαίωμα λόγου και συμμετοχής, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Η Ένωση Φοιτητών συμμετέχει σε όλα τα σώματα της Σχολής (Συμβούλιο, Επιτροπές). Το εκτελεστικό όργανο της Φοιτητικής Ένωσης είναι το 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο της, που εκλέγεται κάθε Οκτώβριο από τα μέλη της.

Όμιλοι

Ο καλύτερος τρόπος για δημιουργία πραγματικής φοιτητικής ζωής είναι η συμμετοχή σε Φοιτητικούς Ομίλους. Οι όμιλοι αυτοί ιδρύονται με πρωτοβουλία των φοιτητών και απαρτίζονται μόνο από φοιτητές. Η συμμετοχή σε οποιονδήποτε όμιλο, ο οποίος ενδιαφέρει τους φοιτητές, αποτελεί μεταξύ άλλων, ένα πολύ καλό τρόπο εκπαίδευσης στην οργάνωση, την ομαδική εργασία και τη διοίκηση.

Πολιτιστικά Μεσημέρια / Πολιτιστικά Απόβραδα

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των δραστηριοτήτων και της προσφοράς της, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018/19 η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου υιοθέτησε τον καινοτόμο θεσμό «Πολιτιστικό Μεσημέρι», ο οποίος περιλαμβάνει την προβολή ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και τη φιλοξενία εκλεκτών ομιλητών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Tο Πολιτιστικό Μεσημέρι στοχεύει να εμπλουτίζει την εμπειρία των φοιτητών της Σχολής με πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες, απαραίτητες για μια συγκροτημένη και πολύπλευρη ανάπτυξη. Μέσα από τα ντοκιμαντέρ που επιλέγονται και προβάλλονται δίνονται τα ερεθίσματα για να διεξάγεται ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος γύρω από θέματα πολιτισμού, γύρω από την ανθρώπινη αδυναμία αλλά και από το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, την εγκατάλειψη και την ερήμωση, αλλά και την πίστη στη Θεία Πρόνοια. Δίνεται, επιπλέον, η ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν τη θρησκευτική τέχνη και δημιουργία, την παράδοση και τον χριστιανικό πολιτισμό χθες, σήμερα, αύριο και πάντα. Με γνώμονα τα πιο πάνω, ως «προμετωπίδα»  του θεσμού αυτού έχει επιλεγεί ένα απόσπασμα από τον Λόγο του Μ. Βασιλείου προς τους νέους, στο οποίο οι νέοι προτρέπονται να μαζεύουν, όπως η μέλισσα, το ωφέλιμο από το κάθε τι και να είναι όπως τα ποτάμια, που στο διάβα τους παίρνουν νερό από παραπόταμους και γίνονται ολοένα μεγαλύτερα:

Τοῖς γὰρ ἐπιμελῶς ἐξ ἑκάστου τὴν ὠφέλειαν ἀθροίζουσιν, ὥσπερ τοῖς μεγάλοις τῶν ποταμῶν, πολλαὶ γίνεσθαι πολλαχόθεν αἱ προσθῆκαι πεφύκασι.

Όλες οι διαλέξεις και προβολές πραγματοποιούνται μεταξύ των ωρών 13:30 και 14:45 στην υπερσύγχρονη αίθουσα προβολών που διαθέτει η Σχολή, στο κτήριο επί της Οδού Πατριάρχου Γρηγορίου 23 (παλαιά Σχολή Παλλαρή).

Από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 η Θ.Σ.Ε.Κ. εισήγαγε έναν νέο θεσμό υπό τον τίτλο “Πολιτιστικό Απόβραδο”. Τα Πολιτιστικά Απόβραδα έχουν τον ίδιο θεματικό προσανατολισμό με τα Πολιτιστικά Μεσημέρια με τη διαφορά ότι πραγματοποιούνται στις 19:00, ούτως ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο μέρος του ευρέως κοινού για να τα παρακολουθήσει.

Πολιτιστικά Μεσημέρια

2018-2019

 Όρος Άθως – Το Άγιον Όρος: H  ζωογόνος δύναμη της αγάπης και της αφοσίωσης  (Ντοκιμαντέρ)

 Ιερά Μονή Κύκκου: Πρόγευσις της Μονής ενόψει της επικείμενης Διαθεματικής Μελέτης Πεδίου (Ντοκιμαντέρ)

 Μέγας Βασίλειος: Το λιοντάρι του Θεού (Ντοκιμαντέρ)

 Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου  (Ντοκιμαντέρ)

 Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Κύπρος: Λόγιοι Κύπριοι Αγιοταφίτες και η Εκδοτική τους Δραστηριότητα (Διάλεξη) Ομιλητής: Kωστής Κοκκινόφτας

 Η Ορθόδοξη Συμμετοχή και Συμβολή στην Οικουμενική Κίνηση και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Διάλεξη) Ομιλητής: Μητροπολίτης Καθ. Δρ Σασίμων Γεννάδιος

 Το Μάθημα των Θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με ιδιαίτερη αναφορά στα Ορθόδοξα Θρησκευτικά  (Διάλεξη) Ομιλητής: Δρ Ανάργυρος Αναπλιώτης

Αγιογραφία (Διάλεξη)    Ομιλητής: Γιώργος Πέτρου

2019-2020

Ιεραποστολή στην Αφρική: Oυγκάντα και Μαγαδασκάρη (Ντοκιμαντέρ και βιωματικές εμπειρίες φοιτητών της Θ.Σ.Ε.Κ)

Η Συνάντηση της Ανατολικής με τη Δυτική Εξηγητική Παράδοση (Διάλεξη)    Ομιλητής: Καθ. Σωτήριος Δεσπότης

Παρουσίαση του Ιδρύματος Χριστού Στέλιου Ιωάννου (Παρουσίαση)      Ομιλητής: Ανδρέας Θεοδώρου – Διευθυντής του Ιδρύματος

Ερμηνεία του Μεγάλου Κανόνος (Διαδικτυακή διάλεξη)    Καθ. Νικόλαος Ιωαννίδης

2021-2022

Το Χιούμορ στη Βίβλο  Ομιλητής: Καθ. Σωτήριος Δεσπότης

 

Πολιτιστικά Απόβραδα  

2019-2020

Προβολή του βραβευμένου Ντοκιμαντέρ ΚΑΝΑΓΚΑ  (Ντοκιμαντέρ & Παρουσίαση) Ομιλητής: Παύλος Τριποδάκης – Σκηνοθέτης

2020-2021

Εορτολογικό Οδοιπορικό των Χριστουγέννων βάσει Κανονικών και Απόκρυφων Πηγών (Διάλεξη)   Ομιλητής: Καθ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

Η Χρήση των Τριών Ιεραρχών από τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά στη Διδασκαλία για τη Θεία και Ανθρώπινη Σοφία  (Διάλεξη) Ομιλήτρια: Αναπλ. Καθ. Σουλτάνα Λάμπρου

Γιατί Σταυρώθηκε ο Χριστός; Βιβλική-Πατερική Μελέτη (Διάλεξη)    Ομιλητής: Αναπλ. Καθ. Αθανάσιος Παπαρνάκης

2021-2022

Covid-19 και Εμβολιασμός: Θεολογική και Ιατρική Προσέγγιση.

Oμιλητές: Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος   & Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης