Χαιρετισμός του Διευθυντή Πρωτ. Κυπριανού Κουντούρη

Πρωτ. Κυπριανός ΚουντούρηςΕίναι πραγματικά ιδιαίτερη η τιμή, αλλά και η ευθύνη, του σχεδιασμού και της διεύθυνσης της πρώτης και μοναδικής Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο. Η τιμή και η ευθύνη αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι η ίδρυση και η λειτουργία της συγκεκριμένης αυτής Σχολής, κάτω από τη μέριμνα της Εκκλησίας, αποτέλεσε ένα όραμα αιώνων για την αρχαία Εκκλησία της Κύπρου.

Η πραγμάτωση της ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής υπήρξε ένα κομβικό έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, σε μια δύσκολη στιγμή της σύγχρονης εποχής. Στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της οικονομικής κρίσης της πατρίδας μας, η ίδρυση μιας τέτοιας Σχολής στην Κύπρο φάνταζε – στα μάτια πολλών – ως μια παράκαιρη και παράτολμη κίνηση της Εκκλησίας. Ωστόσο, τα γεγονότα απέδειξαν μέχρι τώρα ότι η κίνηση αυτή ήταν ορθή. Σε όλες σχεδόν τις φάσεις της ενέργειας αυτής ήταν κατά πρώτον αισθητή η Θεία Πρόνοια και, από την άλλη, ήταν εμφανής η έμπρακτη συμβολή ανθρώπων και οργανισμών που πίστεψαν στο εγχείρημα και το στήριξαν ηθικά, αλλά και οικονομικά.

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει. Οι αξίες της ζωής, όμως, που διαμορφώθηκαν μέσα από τον Χριστιανικό πολιτισμό μας, πάντοτε θα κομίζουν την εμπειρία του παρελθόντος συνυφασμένη με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της νεότητας. Η Εκκλησία της Κύπρου, μέσα από τη δισχιλιετή εμπειρία της, ξέρει να συμβαδίζει με τις αλλαγές και, με τη βοήθεια του Θεού, να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες! Δίχως να αλλοιώνει την ουσία της, έχει την ικανότητα να υιοθετεί σύγχρονες προσεγγίσεις και να τις επενδύει με το Ορθόδοξο Χριστιανικό της ήθος. Πολλές είναι οι φορές, ειδικά στην ιστορία της εκπαίδευσης του τόπου, που η ίδια η Εκκλησία της Κύπρου, αντίθετα με τις όποιες στερεότυπες εντυπώσεις θέλουν να προβάλλουν οι πολέμιοί της, αποτέλεσε τον κατ’ εξοχήν φορέα εισαγωγής καινοτομιών που βελτίωσαν τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό εδράζεται και η ίδρυση της Θ.Σ.Ε.Κ.

Οι σύγχρονες προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου απαιτούν σεβασμό σε σταθερές αξίες και απαιτούν σύγχρονες προσεγγίσεις για αντιμετώπιση και διαχείριση των νέων προβλημάτων που αναφύονται. Μια σύγχρονη Θεολογική Σχολή, όπως η Θ.Σ.Ε.Κ., που αναπτύσσεται κάτω από την άμεση σκέπη της Εκκλησίας της Κύπρου, οφείλει να πατά γερά στις παραδόσεις της αρχαίας αυτής Εκκλησίας και να τις μεταλαμπαδεύει με νόημα σύγχρονης βιωματικής εμπειρίας.