Ακαδημαϊκό Προσωπικό

 • Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης
  Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης
  Λέκτορας Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, Διευθυντής
 • Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης
  Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης
  Λέκτορας Λειτουργικής, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
 • Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη
  Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη
  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Υπεύθυνη Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων, Aκαδημαϊκή Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
 • Μαρία Παύλου
  Μαρία Παύλου
  Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας
 • Ιωάννης Μπέκος
  Ιωάννης Μπέκος
  Λέκτορας Χριστιανικής Ηθικής
 • Aρχιμ. Νικόλαος Ιωαννίδης
  Aρχιμ. Νικόλαος Ιωαννίδης
  Καθηγητής Πατρολογίας
 • Μαρία Σακελλαρίου
  Μαρία Σακελλαρίου
  Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος
  Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος
  Καθηγητής Καινής Διαθήκης, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Μάριος Βρυωνίδης
  Μάριος Βρυωνίδης
  Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος
  Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος
  Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος
  Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος
  Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Ανδρέας Φούλιας
  Ανδρέας Φούλιας
  Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Ιλιάδα Τοφαρίδου
  Ιλιάδα Τοφαρίδου
  Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Αναστασία Αγγελίδου
  Αναστασία Αγγελίδου
  Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Χρυσοβαλάντης Κυριάκου
  Χρυσοβαλάντης Κυριάκου
  Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Πρωτοπρεσβύτερος Σωκράτης Ανδρέου
  Πρωτοπρεσβύτερος Σωκράτης Ανδρέου
  Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Ντίνα Μουστερή
  Ντίνα Μουστερή
  Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό
 • Δημήτρης Ιεροδιακόνου
  Δημήτρης Ιεροδιακόνου
  Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

 

Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης
Λέκτορας Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, Διευθυντής

Προφίλ

Ο Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης είναι Λέκτορας Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου και κατέχει τη θέση του Διευθυντή της Σχολής. Υπηρέτησε για τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο. Τόσο στο Η.Β., όσο και στην Κύπρο κατείχε τη θέση Διευθυντή Σχολείων και ανάπτυξε πλούσια δραστηριότητα και εμπειρία στην εφαρμογή καινοτόμων και πρωτοπόρων προγραμμάτων και δράσεων. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα με τίτλο «Συμβολή στην ιστορία της Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης του Παροικιακού Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία (20ος αιώνας) – περίπτωση μελέτης: το Ελληνορθόδοξο Σχολείο Αγίου Δημητρίου, στο Βόρειο Λονδίνο» από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων της Ελλάδας (2015) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MA) στη διδακτική της Ιστορίας από το University of London (1995), καθώς και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Dip.Ed) από το University of London (1992). Ερευνητικά ασχολείται με μεταδιδακτορικές σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο   καταγράφοντας και αναλύοντας τον Κώδικα της εκκλησίας του Αγίου Ανδρονίκου στο Δάλι. Έχει παρουσιάσεις σε διεθνή και τοπικά συνέδρια.

Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης
Λέκτορας Λειτουργικής, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών

Προφίλ

Ο Αρχ. Γρηγόριος Ιωαννίδης είναι Λέκτορας στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου με γνωστικό αντικείμενο τη «Λειτουργική».  Είναι επίσης o Aκαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Θεολογίας. Διδάσκει μαθήματα Λειτουργικής στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας. Παράλληλα, διακονεί ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος. Είναι μέλος της Θρονικής Επιτροπής και υπεύθυνος του Γραφείου Εκκλησιαστικής Διακονίας και Διαφώτισης της Μητρόπολης (λειτουργία Xριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών και Κύκλων Αγίας Γραφής, διοργάνωση ομιλιών, διαλέξεων, ημερίδων, μαθητικών συνεδρίων, κατασκηνώσεων κ.ά.). Πέρα από το λειτουργικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, εκπροσωπεί την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος σε Συνοδικές Επιτροπές και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφορικά με τα αρχαία μνημεία της μητροπολιτικής περιφέρειας.

Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Υπεύθυνη Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων, Aκαδημαϊκή Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών

Προφίλ

Η Δρ Όλγα Σολομώντος – Κουντούρη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Υπεύθυνη Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας. Κατείχε τη θέση Λέκτορος Ψυχολογίας και Συντονίστριας του Γραφείου Erasmus στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου από το 2010 μέχρι το 2015. Είναι η εκπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο του European Association for Research on Adolescence (EARA). Είναι μέλος του Society for Research on Adolescence (SRA), του International Society for the Study of Behavioural Development (ISSBD) και της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ). Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Φυλακών και του «Ιδρύματος Σοφίας Πολυζωίδου – Χρυσηλίου Γεωργίου –Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου». Με την ερευνητική της ομάδα εφαρμόζει εκπαιδευτικά παρεμβατικά προγράμματα σε νεαρούς κρατούμενος. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Θεολογική Σχολή εκκλησίας Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Linz,  εφαρμόζει το Viennese Social Competence Program -ViSC σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο από το 2012. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων ViSC και Comenius Regio Parnership έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές σε θέματα παρέμβασης στον εκφοβισμό  Παράλληλα, έχει δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή και τοπικά συνέδρια.

Μαρία Παύλου
Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας

Προφίλ

Η Δρ Μαρία Παύλου είναι Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας και είναι Υπεύθυνη Διασφάλισης Eσωτερικής Ποιότητας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων. Eίναι αριστούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κλασική κατεύθυνση) του Αριστοτελείου Παν. Θεσ/κης (2002) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Bristol στο Ην. Βασίλειο (2007). Kατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜΑ) στις Κλασικές Σπουδές (Παν. Leeds, 2003) και μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στην Ψηφιακή Εκπαίδευση (Παν. Εδιμβούργου, 2018). Από το 2005 μέχρι σήμερα εργάστηκε ως Ειδική Επιστήμονας στο Παν. του Βristol (2005-2009), στο Παν. Κύπρου (2014-2018), και στο Ανοικτό Παν. Κύπρου (2010-2013 & 2018). Επιπροσθέτως, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική συνεργάτις σε ερευνητικά έργα στο Παν. Κύπρου (2010-2011, 2015-2017) και στο Ανοικτό Παν. Κύπρου (2012-2015). Διετέλεσε υπότροφος διαφόρων φορέων: Center for Hellenic Studies (Harvard University), Μargo Tytus Summer Fellow (University of Cincinnati), Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Αrts and Humanities Research Council (Ην. Βασίλειο), Fondation Hardt (Γενεύη), Ίδρυμα Ι. Κωστοπούλου. Έχει δημοσιεύσει αριθμό άρθρων και βιβλιοκρισιών σε έγκυρα διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών και σε συλλογικούς τόμους, ενώ έχει ασχοληθεί και με την κριτική ποίησης/θεάτρου, όπως επίσης και με τη θεατρική γραφή. Έχει επιμεληθεί (μαζί με τους καθηγητές Β. Λιαπή και Α. Πετρίδη) τον συλλογικό τόμο Debating with the Eumenides, που δημοσιεύτηκε το 2018 από τις εκδόσεις Cambridge Scholars, ενώ στο παρόν στάδιο επιμελείται (μαζί με τον Καθ. Α. Τσακμάκη και τη Δρα Ε. Κακλαμάνου) τον συλλογικό τόμο Framing the DialoguesHow toRead Openings and Closures in Plato, που πρόκειται να δημοσιευτεί εντός του 2019 από τον εκδοτικό οίκο Brill.

Ιωάννης Μπέκος
Λέκτορας Χριστιανικής Ηθικής

Προφίλ

Ο Δρ. Ιωάννης Μπέκος ανήκει στο συνεργαζόμενο ακαδημαϊκό προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου όπου διδάσκει Φιλοσοφία, Διδακτική Θρησκευτικών/Σχολική Εμπειρία, Χριστιανική Ηθική και Βιοηθική.  Από το 2006 διδάσκει Χριστιανική Ηθική, Βιοηθική και Επιχειρηματική Ηθική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Από το 2015 συνεργάζεται με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Σ.Ε.Π. για τη διδασκαλία της Θεματικής Ενότητας «Σύγχρονα Θέματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων» και με την Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας της Εκκλησίας Κύπρου όπου διδάσκει Χριστιανική Ηθική.  Είναι μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Κύπρου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και μέλος της διοικητικής επιτροπή της Κυπριακής Μονάδας Βιοηθικής του διεθνούς δικτύου της Έδρας της Βιοηθικής της UNESCO.  O Δρ. Μπέκος είναι αξιολογητής (Ethics Reviewer) ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ορίζοντας 2020) από το 2014.  Έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε περιοδικά και σειρές διεθνούς κύρους όπως Christian BioethicsStudiesin Christian EthicsInternational Journal of Public Theology και Studia Patristica. Τελευταίο του βιβλίο είναι το Ποια Ηθική; Ποια Ιστορία από τις εκδόσεις Εν πλω.

Aρχιμ. Νικόλαος Ιωαννίδης
Καθηγητής Πατρολογίας

Προφίλ

Ο Αρχιμ. Νικόλαος Ιωαννίδης είναι αφυπηρετήσας Τακτικός Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Kαθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου. Συμμετείχε ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιβλέψει πολλές διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές και έλαβε μέρος σε πολλές τριμελείς και επταμελείς επιτροπές κρίσεως διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών καθώς και σε πολλές τριμελείς εισηγητικές επιτροπές και εκλεκτορικά σώματα για την κρίση Λεκτόρων, Επικούρων, Αναπληρωτών και Τακτικών Καθηγητών στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ και στη Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.  Επί σειρά ετών μετείχε και μετέχει, ως μέλος, σε Συνοδικές Επιτροπές της Εκκλησίας της Ελλάδος (Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου και Λειτουργικής Αναγεννήσεως). Διετέλεσε επί δεκαετία Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας. Έχει τιμηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας με το παράσημο του Αγίου Σεργίου και από την Εκκλησία της Ελλάδος με την ανωτάτη διάκριση, τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου».

Μαρία Σακελλαρίου
Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

H Δρ. Μαρία Σακελλαρίου είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από 01.09.2013 έως 30.11.2017 και είναι Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Προσχολική Εκπαίδευση» με έξι Κατευθύνσεις και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Π.Τ.Ν. (http://ecedu.uoi.gr ). Δίδαξε ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου  Κύπρου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φύλο και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση» που υλοποιείται από το ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επιστήμες Αγωγής – Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Παιδαγωγικές Θεωρίες και Παιδαγωγική και Μάθημα των Θρησκευτικών στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου.

Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος
Καθηγητής Καινής Διαθήκης, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος είναι καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας με κυρίως γνωστικό αντικείμενο την «Καινή Διαθήκη» στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου και επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου. Από το 2003 μέχρι το 2011 διετέλεσε Πρόεδρος του Ορθοδόξου Τμήματος και από το 2011 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξετάσεων στο ίδιο Τμήμα του Πανεπιστημίου Μονάχου.Από το 2006 εκδίδει το γερμανόφωνο επιστημονικό θεολογικό Περιοδικό “Orthodoxes Forum” και από το 2011 τη σειρά θεολογικών Μονογραφιών “Lehr- und Studienbücher Orthodoxe Theologie”. Είναι μέλος της Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας Γερμανίας και Καθολικής Εκκλησίας Γερμανίας, καθώς επίσης και της Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανίας.Συμμετέχει σε διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών, Ιδρυμάτων και Επιτροπών. Έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές Αξιολόγησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου μετά από πρόσκληση των αντιστοίχων φορέων Α.ΔΙ.Π. Ελλάδος και ΔΙ.Π.Α.Ε. Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και διάφορες μελέτες και άρθρα στους τομείς κατά πρώτον της Εισαγωγής, Ερμηνείας και Θεολογίας της Καινής Διαθήκης και κατά δεύτερον της Βυζαντινής Μoυσικoλoγίας, Λειτουργικής και Υμνολογίας της πρώιμης Εκκλησίας. Κεντρική θέση στις ερευνητικές και διδακτικές του δραστηριότητες κατέχει η θεματική περί γλωσσικής εξέλιξης στα ελληνιστικά και πρωτοχριστιανικά χρόνια με άξονα την «Κοινή» γλώσσα της Καινής Διαθήκης.

Μάριος Βρυωνίδης
Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

Ο Μάριος Βρυωνίδης είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Κοσμήτορας Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Επιστημών της Αγωγής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο οποίο διδάσκει από το 2007. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Anglia Polytechnic University (2001-2003) και Αιγαίου (2004-2007). Από το 2004 μέχρι το 2009 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Institute of Education – University of London. Από το 2008 μέχρι το 2013 ήταν ο εθνικός συντονιστής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (European Social Survey). Είναι γραμματέας του Ερευνητικής Επιτροπής για την Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας – International Sociological Association (2010-2018).

Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος (Καραγιάννης) διδάσκει Δογματική στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Εξελέγη Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου το 2007. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα με τίτλο «Οντολογική διάκρισις ουσίας και ενέργειας και γνώσεως του Θεού κατά τον Άγιον Μάξιμον τον Ομολογητήν» και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φριβούργου στην Ελβετία. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον διαχριστιανικό διάλογο ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου. Έχει λάβει μέρος σε σωρεία διεθνών συνεδρίων. Από το 2011 είναι συνδιοργανωτής του ερευνητικού προγράμματος του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, όπου και ξεκίνησε τη λειτουργία του, είναι επίσης ο εμπνευστής του ερευνητικού προγράμματος “Project” Αγία Νάπα. Είναι μέλος επιστημονικών σωματείων, επιτροπών διοργάνωσης συνεδρίων και επαγγελματικών υπηρεσιών. Κατέχει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πολλές παρουσιάσεις σε διεθνή και τοπικά.

Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

Ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος (Λυμούρης Νικόλαος) διδάσκει Κανονικόν Δίκαιον στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Την 1 Ιουνίου 1997 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τιτουλάριος Μητροπολίτης Σασίμων και από τον Νοέμβριο του 2007 προήχθη σε ενεργεία Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο. Αποφοίτησε από το Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (PhD) στην Αμερική και είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος των Πανεπιστημίων Στρασβούργου Γαλλίας – Τυβίγγης Γερμανίας. Από το 1984-1992 διετέλεσε καθηγητής του Ορθοδόξου Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και από το 1990-1997 δίδαξε την Ορθόδοξο και Οικουμενική Θεολογία στο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών “St. Bernardino” της Βενετίας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου “Pontificio Ateneo Antonianum” της Ρώμης, Ιταλίας. Έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Τυγχάνει επίσης μέλος διαφόρων Θεολογικών Εταιρειών στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε διάφορες αποστολές. Συνέγραψε πέραν των διακοσίων θεολογικών μελετών, άρθρων και πονημάτων σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και εξέδωσε διάφορα βιβλία περί της Ορθοδόξου Θεολογίας και οικουμενικού περιεχομένου. Έχει τιμηθεί με εκκλησιαστικές και πολιτειακές διακρίσεις. Μιλά την Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ρωσική γλώσσα.

Ανδρέας Φούλιας
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

Ο Δρ. Ανδρέας Μ. Φούλιας ανήκει στο Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας. Παράλληλα εργάζεται ως Θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ως Ειδικός Επιστήμονας το μάθημα Η Τέχνη στην Παλαιοχριστιανική Κύπρο κατά το χειμερινό εξάμηνο 2004-2005. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας για την Ιστορία της Κύπρου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει συγγράψει τα κεφάλαια, Η Πρωτοχριστιανική ΚύπροςΗ Παλαιοχριστιανική Τέχνη της Κύπρου και Η Πρωτοβυζαντινή Τέχνη της Κύπρου. Είναι Πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, μέλος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ενώσεως για την Μελέτη του Αρχαίου Ψηφιδωτού (ΑΙΕΜΑ), της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων και διορισμένο μέλος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων Ιερών ναών, Παναγίας Ελεούσας Γενάγρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και του Τιμίου Σταυρού Βαρωσίων/Αμμοχώστου της Ι. Μ. Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και εγκυκλοπαίδειες για μνημεία της Κύπρου, ενώ έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό και την Κύπρο.

Ιλιάδα Τοφαρίδου
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

Η Δρ Ιλιάδα Τοφαρίδου διδάσκει Πληροφορική στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και τοπικά συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Έχει αναπτύξει δύο βασικές ερευνητικές κατευθύνσεις: Η πρώτη στην αποτελεσματική χρήση της Πληροφορικής στα Μαθηματικά και η δεύτερη στην ανάπτυξη ενός μαθησιακού μοντέλου για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων τηςδιδασκαλίας.

Αναστασία Αγγελίδου
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

Η Δρ. Αναστασία Αγγελίδου ανήκει στο Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας το μάθημα Αγγλικών. Παράλληλα εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό και την Κύπρο. Ασχολείται με τη μετάφραση και επιμέλεια ποιημάτων της Βικτωριανής περιόδου.

Χρυσοβαλάντης Κυριάκου
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Δρ Χρυσοβαλάντης Κυριάκου ανήκει στο Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, όπου διδάσκει  Εκκλησιαστική Ιστορία. Έχει διδάξει Βυζαντινή Ιστορία ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου του Κολλεγίου Royal Holloway του Πανεπιστημίου Λονδίνου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Orthodox Cyprus under the Latins, 1191–1571: Society, Spirituality, and Identities (Lexington Books: New York–London, 2018).

Πρωτοπρεσβύτερος Σωκράτης Ανδρέου
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Profile:

Father Socratis Andreou holds a PhD in Theology from the Theological School of the Aristotle University of Thessaloniki. He is scientific associate of the Theological School of the Church of Cyprus and teaches a spring semester elective course, entitled “Topics of Ecclesiastical Linguistics and Patristic Theology”.

StudiesPhD in Theology, Aristotelio University of Thessaloniki, 2017Master of Theology, Aristotelio University of Thessaloniki, 2011Degree of Theology, Aristotelio University of Thessaloniki, 2008

Ντίνα Μουστερή
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

Η Ντίνα Μουστερή, DESS, Παν. Λυών, είναι Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος, Κλινική Επόπτρια και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια – Εγγεγραμμένο Μέλος του Συμβουλίου Ψυχοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCP Registered Psychotherapist). Είναι Μέλος του Σώματος των Θεραπευτών του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA – CIM), Μέλος του Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου (AFT), Μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ψυχοθεραπείας (EAP), και Μέλος του Ινστιτούτου Taos των ΗΠΑ. Κατέχει επίσης τον τίτλο της Καθηγήτριας και Επόπτριας στις Συνεργατικές Διαλογικές πρακτικές (Collaborative-Dialogic Practices) από το Houston Galveston Institute και το Taos Institute (USA). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας –ΚΕΟΘ –της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος μεταξύ 2007–2013, Ιδρυτικό μέλος, Γραμματέας, Πρόεδρος και Επίτιμο μέλος, από το 2008, της Κίνησης για Αποκατάσταση και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, Ιδρυτής και πρώτη Πρόεδρος του Παγκύπριου Φορέα Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας (ΠΑΦΟΨΥ), Ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Συστημικών Μελετών και Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου.

Δημήτρης Ιεροδιακόνου
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Προφίλ

Ο Δημήτρης Ιεροδιακόνου είναι ερευνητής και μελετητής της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής στην Ιερά Μονή Κύκκου και για τις ακαδημαϊκές χρονιές 2016-2017& 2017-2018 συνεργάζεται, για τις ανάγκες του Προγράμματος Σπουδών,με τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, διδάσκοντας τα μαθήματα της Βυζαντινής Μουσικής Εκτέλεσης και Βυζαντινής Μουσικής Υμνογραφίας. Έχει σπουδάσει Αρμονία στο Αλεξάνδρειο Ωδείο Θεσσαλονίκης, Αντίστιξη στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης καθώς και Βυζαντινή Μουσική στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επίσης εργάστηκε ως ψάλτης για πολλά χρόνια σε διάφορους Ναούς της Λευκωσίας και της Θεσσαλονίκης.