Oμιλία του Διευθυντού της Θ.Σ.Ε.Κ. κατά την Τελετή Αποφοίτησης

Oμιλία του Διευθυντού της Θ.Σ.Ε.Κ. κατά την Τελετή Αποφοίτησης

Μακαριώτατε, Πανιερώτατοι, Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Άγιοι Αρχιερείς, Σεβαστό ιερατείο,

κ. ΥΠΠ, εκπρόσωπε του Προέδρου της Δημοκρατίας,

κ. Πρέσβη της Ελλάδος,

Εκπρόσωπε του Οικουμενικού Πατριάρχου

κ. Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων,

κ. Επίτροπε Εθελοντισμού,

κα. Πρόεδρε του Φορέα ΔΙΠΑΕ

κ. Πρύτανη του Παν. Φρέντερικ,

κ. Πρόεδρε του Πανεπιστημίου Νεάπολις

κ. Αναπληρωτή Διευθυντή ΥΠΠ, κ. Διευθύντρια ΔΑΑΕ,

κυρίες & κύριοι  αξιωματούχοι του ΥΠΠ

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Συγγενείς και φίλοι των σημερινών αποφοίτων,

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες, μέλη του προσωπικού της Σχολής

Αγαπητοί απόφοιτοι

Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου και σας ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας να παρευρεθείτε απόψε εδώ για να μοιραστείτε μαζί μας τη μεγάλη αυτή χαρά! Πραγματικά, έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή χαρά, που ξεπερνά τα όρια του χώρου και του χρόνου, που εκτείνεται από το παρόν στο παρελθόν και (ως σχήμα οξύμωρο) εξικνείται στην αιωνιότητα. Γιατί, τι άλλο θα μπορούσε να αποτελεί το αποψινό γεγονός, για τις μεγάλες μορφές των αγίων προπατόρων μας ιεραρχών, ομολογητών, κηρύκων,  εγκρατευτών, μαρτύρων «καὶ παντός πνεύματος δικαίου ἐν πίστει τετελειωμένου», που πότισαν το δέντρο της Ορθοδοξίας με τους αγώνες τους, να βλέπουν να καρποφορεί σήμερα ένα μικρό κλαδί του, η μικρή μας Θεολογική Σχολή, και να παραδίδει στην Εκκλησία και στην κοινωνία τους πρώτους αποφοίτους της!

Η Εκκλησία της Κύπρου δίνει το παρόν της στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  παρουσιάζοντας σήμερα επάξια και τιμημένα τους πρώτους καρπούς της νέας της διακονίας προς τον λαό του Κυρίου. Η νέα αυτή διακονία σκιαγραφείται στην «Αποστολή και Εκπαιδευτική Φιλοσοφία» της Σχολής μας: Η Εκκλησία της Κύπρου οραματίζεται τη λειτουργία της Θεολογικής της Σχολής «ως ένα φυτώριο θεολογικής παιδείας, που θα αναπτύσσεται εντός των ορίων της κανονικής δικαιοδοσίας της, για να μορφώνει ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν την εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο και να εξυπηρετούν τη διακονία της Εκκλησίας, εν γένει, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο.»

Βαριά η κληρονομιά και ισάξια απαιτητική και πολυσήμαντη η αποστολή. Η  Ίδρυση και η Λειτουργία της Σχολής διέπονται από τη σχετική νομοθεσία για τις Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ως τέτοια, η Σχολή μας υπάγεται στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία με ελέγχους και επιθεωρήσεις παρακολουθεί και  αξιολογεί την πορεία ανάπτυξης και λειτουργίας της. Τα Προγράμματα Σπουδών της Σχολής, βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, αξιολογούνται και πιστοποιούνται από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, μέσα από διαφανείς και απαιτητικές ακαδημαϊκές διαδικασίες. Η Σχολή μας ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήρια αυτά και μέσα στο τετραετές διάστημα λειτουργίας της κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας σοβαρός και στοχοπροσηλωμένος στην ποιότητα εκπαιδευτικός οργανισμός, που ακολουθεί υποδειγματικές ακαδημαϊκές διαδικασίες και κερδίζει την εκτίμηση των αξιολογητών του για το επίπεδο ακαδημαϊκής μάθησης που προσφέρει. Οι αξιολογήσεις αυτές αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Φορέα ΔΙΠΑΕ και βρίσκονται στη διάθεση όλων, για να μπορούν να κάνουν συγκρίσεις με άλλα προγράμματα σπουδών και να εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Σχολής είναι η Εκκλησία της Κύπρου, στο πρόσωπο του Προκαθημένου της, που σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, εκπροσωπεί την Εκκλησία στις σχέσεις της με το κράτος. Ανώτατο διοικητικό όργανο της Σχολής είναι το ενδεκαμελές Συμβούλιό της στο οποίο εκπροσωπούνται: ο ιδιοκτήτης, το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και οι φοιτητές, όπως ακριβώς απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Σχολής είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος έθεσε ως στόχο την ίδρυση Θεολογικής Σχολής, από την αρχή της Αρχιεπισκοπίας του, υλοποίησε αυτό τον στόχο και με συνέπεια και αφοσίωση παρακολουθεί και στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή της.

Για να αντιληφθεί κανείς τις διαστάσεις του εγχειρήματος ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής αυτής χρειάζεται να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις, όσον αφορά στην ποιότητα των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών είναι οι ίδιες τόσο για τα μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά), όσο και για τις μικρές Σχολές, όπως η δική μας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί από μόνο του μια τεράστια ανάγκη: η Σχολή να ανταποκρίνεται σε απαιτήσεις ποιότητας, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, ως να ήταν ένα πλήρως αναπτυγμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμα ένας λόγος για να χαιρόμαστε, λοιπόν, σήμερα, είναι ότι μπορούμε να σταθούμε μπροστά σας με παρρησία και να υποστηρίξουμε πως ΝΑΙ, δοξάζουμε τον Πανάγαθο Θεό γιατί κατέστησε δυνατό να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόκληση αυτή και να επιτύχουμε ένα ζηλευτό επίπεδο λειτουργίας της Σχολής μας, παρά τη μικρή της ηλικία και τον μικρό αριθμό μονίμων μελών του προσωπικού.

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, άνοιξε την πόρτα της το 2015 σε μια πολυσύνθετη ομάδα εικοσιπέντε νεοεισερχόμενων φοιτητών με διαφορετικό υπόβαθρο, διαφορετικά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις,  διαφορετική ηλικιακή διαστρωμάτωση… αλλά με έναν κοινό πόθο: να σπουδάσουν την επιστήμη της Θεολογίας στην Κύπρο.

Το Πρόγραμμα Σπουδών ήταν ήδη αναγνωρισμένο και εγγεγραμμένο στο ΥΠΠ αλλά λόγω της ψήφισης τον Ιούνιο του 2015 και της ενεργοποίησης της νέας νομοθεσίας για τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, χρειαζόταν να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί με βάση το νέο νομικό πλαίσιο. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου του 2017, όταν ήδη η Σχολή μετρούσε σχεδόν δυο χρόνια λειτουργίας της. Ήταν μια περίοδος κρίσιμη για τη Σχολή μας, καθώς αγωνιζόταν από τη μια να ανταποκρίνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης των κτηριακών της εγκαταστάσεων, στη στρατηγική σταδιακής ανάπτυξης των τεσσάρων πρώτων ετών ολοκλήρωσης του ΠΣ, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις ποιότητας και στην κατάκτηση μιας επάξιας θέσης στον χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κρισιμότητα αυτής της περιόδου εστιαζόταν τόσο στη σκληρή δουλειά που έπρεπε να γίνει για να τεθούν στέρεες βάσεις για το όλο οικοδόμημα…όσο και στην ανάγκη να προστατευθεί η Σχολή από ενέργειες και πράξεις που αποσκοπούσαν στον κλονισμό των θεμελίων της.

Η Σχολή όμως αφιερώθηκε από την ίδρυσή της στην προστασία της Αγίας Τριάδας. Με πνεύμα αγωνιστικότητας αλλά και καταλλαγής, ταπείνωσης, αγάπης και σεβασμού, αλλά κυρίως με προσήλωση στην αποστολή της, η Σχολή, προσέλκυσε τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος και σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, είδε ενεργά τα προβλήματα να μετατρέπονται σε ευκαιρίες και τις δυσκολίες να αναδεικνύονται σε οδοδείκτες για να πορεύεται στη σωστή κατεύθυνση.

Από τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της Σχολής βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη η Φοιτητική Εστία με διαθέσιμες 32 κλίνες, η οποία προσέφερε διαμονή σε 22 φοιτητές, αλλά και χώρους φιλοξενίας για το συνεργαζόμενο ακαδημαϊκό προσωπικό. Η Φοιτητική Εστία επεκτείνεται τώρα για μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες αιτήσεις που δεχόμαστε τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Από το σύνολο των 54 φοιτητών που παρακολουθούν στην πλήρη ανάπτυξη της τετραετίας που πέρασε 11 φοιτητές προέρχονται: από την Ελλάδα, τη Συρία την Ουγκάντα και την Παλαιστίνη, δείχνοντας τη διεθνή απήχηση του ΠΣ και εκπληρώνοντας ένα από τους στόχους της Σχολής να προετοιμάζει θεολόγους για να εξυπηρετούν τη διακονία της Εκκλησίας, σε τοπικό και σε διορθόδοξο επίπεδο.

Η Σχολή έθεσε εξ αρχής ψηλά τον πήχη αναφορικά με το επίπεδο της διδασκαλίας και τα προσόντα των διδασκόντων. Παρόλο που η νομοθεσία για τις Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτεί οι διδάσκοντες να κατέχουν τίτλο ανώτερο τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα από τον διδασκόμενο προπτυχιακό, η Σχολή υιοθέτησε στον Κανονισμό της τις προδιαγραφές του Πανεπιστημίου Κύπρου, που η νομοθεσία τις καθορίζει ως πρότυπο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ανέπτυξε τη στελέχωση του ΠΣ με μια ισορροπημένη σύνθεση νέων επιστημόνων και έμπειρων ακαδημαϊκών. Συγκεκριμένα, οι αποψινοί απόφοιτοι, κατά το τετραετές ΠΣ που παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, διδάχθηκαν από επτά πρωτοβάθμιους Καθηγητές, δύο αναπληρωτές Καθηγητές, δύο Επίκουρους Καθηγητές, πέντε Λέκτορες, δώδεκα διδάκτορες και δύο Ειδικούς Επιστήμονες. Η Σχολή κατάφερε να αναπτύξει ένα διευρυμένο δίκτυο συνεργασιών, και όπως ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της, να προσελκύσει εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκούς συνεργάτες για να στηρίξουν εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα και να παρέχει στους σημερινούς αποφοίτους ένα καθ’ όλα αξιοζήλευτο ΠΣ. Ακαδημαϊκοί συνεργάτες προέρχονται από Πανεπιστήμια της Κύπρου και του Εξωτερικού (Ελλάδα, Γερμανία και Λίβανο).

Παράλληλα, στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα της πρώτης τετραετίας, στελέχη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής ανέπτυξαν ερευνητικά και παρεμβατικά προγράμματα, καθώς και προγράμματα προσφοράς προς την κοινωνία, που είναι, διεθνώς σήμερα, ζητούμενο στον ακαδημαϊκό χώρο.  Μέλη του Ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής μας, διοργάνωσαν ή συμμετείχαν σε συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, διακρίθηκαν δε με τα επιστημονικά συγγράμματα, άρθρα και μελέτες τους.

Η Σχολή ανέπτυξε, επίσης, μια στενή συνεργασία με τη ΔΜΕ του ΥΠΠ, διοργανώνοντας ετήσια επιστημονικά συνέδρια στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Μέσα από τα Συνέδρια αυτά αλλά και όλη την επιστημονική δραστηριότητα, η Θεολογική μας Σχολή καθίσταται «κέντρο θεολογικών ζυμώσεων και συζητήσεων που αναδεικνύουν το ήθος και την προσφορά της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα» στον τόπο μας αλλά και στον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, κατά την γραπτή επιθυμία και προτροπή του Μακαριωτάτου Προέδρου του Συμβουλίου της Σχολής μας. Τα τέσσερα ετήσια συνέδρια που συνδιοργανώσαμε με τη ΔΜΕ του ΥΠΠ συνέβαλαν σημαντικά, μέσα από τις επιστημονικές ανακοινώσεις των έγκριτων ομιλητών, στη βαθύτερη θεολογική και ιστορική κατανόηση των θεματικών που πραγματεύτηκαν.

Μια ξεχωριστή δραστηριότητα που η Σχολή μας συνδιοργάνωσε μαζί με το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου ήταν το Βιβλικό Σεμινάριο «Στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου», όπου οι συμμετέχοντες για μια βδομάδα περιηγήθηκαν από την Αρχαία Σαλαμίνα μέχρι την Πάφο και πέρασαν από όλες τις Μητροπόλεις, σε ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, μελετώντας και παρακολουθώντας επιστημονικές ανακοινώσεις και αποκομίζοντας αξέχαστες εμπειρίες ζωής!

Η απονομή του χάρτη Erasmus στη Σχολή άνοιξε νέες προοπτικές για κινητικότητα των φοιτητών, του διοικητικού και του διδακτικού προσωπικού. Έχουν ήδη υλοποιηθεί συγκεκριμένες δράσεις με κινητικότητα προσωπικού, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί η πρώτη κινητικότητα φοιτητών. Η Σχολή έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με έξι Πανεπιστήμια, δύο στην Ελλάδα και τέσσερα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Βασικός πυλώνας ενός Πανεπιστημιακού Προγράμματος Σπουδών είναι η ύπαρξη μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης. Η Σχολή μας έχει την τιμή και το προνόμιο να αξιοποιεί ως Κεντρική της Βιβλιοθήκη τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, τη μεγαλύτερη και πληρέστερη Θεολογική Βιβλιοθήκη της Κύπρου. Παράλληλα, στους χώρους του κτηριακού συγκροτήματος της Σχολής αναπτύχθηκε, μέσα στην τετραετία, μια εξαιρετική βιβλιοθήκη Σπουδαστηρίου που υποστηρίζει το πρόγραμμα Σπουδών Θεολογίας τόσο με βοηθήματα για τα διδασκόμενα μαθήματα και την έρευνα όσο και με ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που είναι απαραίτητες για κάθε ακαδημαϊκό ΠΣ.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα, στη λειτουργία της Σχολής, που αντικατοπτρίζει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είναι η ανάπτυξη του Ταμείου της Φοιτητικής Μέριμνας, στο οποίο εισρέουν όλα ανεξαιρέτως τα έσοδα από δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές για το Πρόγραμμα Σπουδών Θεολογίας. Σύμφωνα με τη «Δήλωση Πολιτικής» στον Κανονισμό της Σχολής, «Τα δίδακτρα που καταβάλλονται από τους φοιτητές για τον Κλάδο Θεολογίας (προπτυχιακό επίπεδο) κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό της Φοιτητικής Μέριμνας και αξιοποιούνται για την παροχή υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας για τους φοιτητές. Πέραν της οικονομικής βοήθειας που καθορίζεται στον Κανονισμό της Θ.Σ.Ε.Κ. η Σχολή μπορεί να αξιοποιεί το Ταμείο Φοιτητικής Μέριμνας για να ενισχύει τους προπτυχιακούς φοιτητές στην αγορά προσωπικού Η/Υ, βιβλίων καθώς και γενικότερα στο θέμα της παροχής σίτισης και στέγασης, ή φιλοξενίας/διοργάνωσης δραστηριοτήτων.» Υλοποιώντας τη Δήλωση Πολιτικής η Σχολή δημιούργησε ένα δυνατό αποθεματικό της Φοιτητικής Μέριμνας το οποίο αξιοποιείται για την ευημερία των φοιτητών και επιστρέφει σε αυτούς  σχεδόν το μισά από τα εισπρακτέα δίδακτρα. Συγκεκριμένα, για τους αποψινούς αποφοίτους έχουν δαπανηθεί από το ταμείο αυτό: 15,659 €, για την αγορά προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που παρέχονται δωρεάν σε κάθε νεοεισερχόμενο φοιτητή,  28,476 €, για την επιχορήγηση της διαμονής στη Φοιτητική Εστία, 70,261 €, για τη χορηγία υποτροφιών αριστείας ή ήθους και κοινωνικής προσφοράς και για τη βράβευση των αρίστων αποφοίτων 5000 €, συνολικά, δηλαδή, 51% των εισπρακτέων διδάκτρων. Η Σχολή μας χαίρεται ιδιαίτερα που το οικονομικό αυτό μοντέλο στέφθηκε με επιτυχία και έδωσε τη δυνατότητα στη Σχολή να τελεί το κοινωνικό της έργο της μέριμνας και ευημερίας των φοιτητών της αυτόνομα και χωρίς περιορισμούς άλλους εκτός των προνοιών του Κανονισμού της.

Η Σχολή, κλείνοντας τη 4τραετία επιτυγχάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα: Είναι σε θέση να προσφέρει από τον Σεπτέμβριο του 2019 τόσο στους αποφοίτους της όσο και σε όσους το επιθυμούν το πρώτο της μεταπτυχιακό ΠΣ, στην θεματική «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα,» το οποίο Αξιολογήθηκε και Πιστοποιήθηκε από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ. Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα, μοναδικό στην Κύπρο, έχει στόχο να εκπαιδεύσει στελέχη σε εκκλησιαστικές κοινότητες, οργανισμούς, ιδρύματα, δήμους, σχολεία, ώστε να τα καταρτίσει ακαδημαϊκά και να τα καταστήσει θεωρητικά και πρακτικά ικανά:

  • για να εφαρμόζουν σύγχρονες θεωρίες ψυχολογίας και ερευνητικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις ψυχολογίας και συμβουλευτικής σε πραγματικά προβλήματα ατόμων και ομάδων, καθώς και για να οργανώνουν το κοινοτικό κοινωνικό έργο μιας ενορίας ή ενός οργανισμού. Έρχεται να καλύψει ένα κενό ή και να αναβαθμίσει, υφιστάμενες υπηρεσίες σχετικές με την θετική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και την ψυχική υγεία, που προσφέρονται είτε από εκκλησιαστικές κοινότητες, ή από υπηρεσίες μη κερδοσκοπικών οργανισμών και ιδρυμάτων.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Φτάσατε απόψε μετά από μεγάλο προσωπικό αγώνα και θυσίες, αλλά και με τη στήριξη και την αγάπη των οικογενειών σας και της μεγάλης οικογένειας της Θεολογικής Σχολής, συμφοιτητών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και του Συμβουλίου της Σχολής, να καταξιωθείτε να είσαστε οι πρώτοι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου και να λάβετε το Πτυχίο Θεολογίας. Από σήμερα θα μπορείτε να θεωρείτε τη Σχολή μας ως την Τροφό σας Σχολή της οποίας καταξιωθήκατε να γίνετε ομογάλακτα αδέλφια.

Ζήσαμε μαζί για τέσσερα χρόνια, τον αγώνα και την αγωνία σας να κατακτήσετε αυτό τον τίτλο σπουδών. Απόψε γιορτάζουμε αυτή σας την κατάκτηση!  Παράλληλα, ζήσαμε μαζί για τέσσερα χρόνια, λεπτό προς λεπτό, τον αγώνα της Σχολής μας να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου και στον παγκόσμιο χάρτη της εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που διάφορα γεγονότα έρχονταν να κλονίσουν την πίστη σας στην αξία της επιλογής σας να φοιτήσετε στο πρόγραμμα αυτό. Δεν κλονιστήκατε όμως και σήμερα επιβραβεύεστε τιμώντας τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας και τη Σχολή που σας έθρεψε ακαδημαϊκά, για μια τετραετία.

Θέλουμε να σας συγχαρούμε και να σας ευχαριστήσουμε και για κάποιους άλλους λόγους!!! Ζήσαμε μαζί σας τη διαμόρφωση του ήθους και του χαρακτήρα της Σχολής μας. Όλοι μαζί και ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά βοηθήσατε, στο προσωπικό σας μέτρο, στην ανάπτυξη του κύρους και της αξιοπιστίας της Σχολής μας, κρατώντας ψηλά τον πήχη και ανταποκρινόμενοι με τον αγώνα σας στο απαιτητικό Πρόγραμμα Σπουδών, και στις ακαδημαϊκές διαδικασίες. Σας είδαμε να εξελίσσεστε από εξάμηνο σε εξάμηνο, από έτος σε έτος και να διαπρέπετε. Η πορεία σας αυτή είναι πια καταγεγραμμένη στην αναλυτική σας βαθμολογία που αποτελεί συμπλήρωμα του Πτυχίου Θεολογίας το οποίο σας απονεμήθηκε. Είναι πολύ τιμητικό να αποφοιτά η ομάδα σας έχοντας επιτύχει βαθμολογίες Άριστα και Λίαν Καλώς.

Ειδικές ευχαριστίες και εύσημα λόγια χρειάζεται να σας απευθύνουμε για ακόμα ένα λόγο. Είσαστε οι πρώτοι που εμπιστευτήκατε τη Σχολή πριν από την πιστοποίηση του ΠΣ, ενώ πολλοί σας αποκάρδιωναν ή σας συμβούλευαν να μη φοιτήσετε, γιατί στη Σχολή αυτή δε θα υπήρχε μέλλον και συνέχεια. Ήρθατε με προσωπική σας επιλογή και ευθύνη. Δεν μπορούσατε να πάτε στο εξωτερικό και πήρατε αμέσως την ευκαιρία που σας δόθηκε. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν το μετανιώσατε. Απόψε οι επιλογές σας και οι κόποι σας επιβραβεύονται!

Η μεγαλύτερη καταξίωση, ωστόσο, είναι αυτή που έρχεται. Κάποιοι ήδη επέλεξαν να συνεχίσουν τις σπουδές του στο ΜΑ και αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη τους να συνεχίσουν κοντά μας. Κάποιοι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις διορισίμων του ΥΠΠ. Οι κληρικοί μας ενδυναμωμένοι καταρτισμένοι θα προσφέρουν πνευματικά στο ποίμνιό τους και καλούνται να εκπληρώσουν με τη δράση τους το όραμα και τους στόχους της Σχολής και των ιδίων. Από εσάς όλους τους αποφοίτους του ΠΣ Θεολογίας θα εξαρτηθεί η υστεροφημία της Σχολής και ο βαθμός επιτυχίας του Προγράμματος Σπουδών και της αποστολής της Σχολής. Σας ευχόμαστε να αξιοποιήσετε το πτυχίο σας ο καθένας και η καθεμιά από τη θέση που βρίσκεται ή που θα βρεθεί. Το καινούριο σας ταξίδι ευχόμαστε να είναι ακόμα πιο συναρπαστικό. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτήσατε, αλλά και οι συμβουλές, οι ευχές και οι προσευχές μας θα σας συντροφεύουν για πάντα!

Κλείνοντας αυτή την ομιλία, επιτρέψτε μου να εκφράσω ευχαριστίες σε ένα πολύ μακρύ κατάλογο από φίλους και συνεργάτες που στήριξαν τη Σχολή κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Ευχαριστούμε τους λειτουργούς του ΥΠΠ που μας καθοδήγησαν στα πρώτα βήματά μας και στη συνέχεια, τον ανεξάρτητο Φορέα ΔΙΠΑΕ για τις αξιολογήσεις των ΠΣ και τις βελτιώσεις που πηγάζουν από αυτές, το ΥΠΠ για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και την αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, το προσωπικό της ΙΑΚ που στηρίζει τη λειτουργία της Σχολής, τους φίλους ακαδημαϊκούς από Πανεπιστήμια και Σχολές της Κύπρου και του Εξωτερικού για τις πολύτιμες συμβουλές τους, τους Καθηγητές μέλη των εκλεκτορικών σωμάτων στις κρίσεις των μελών ΔΕΠ, για τις άψογες και παραγωγικές διαδικασίες που ακολουθούνται, το διδακτικό και το διοικητικό – βοηθητικό προσωπικό για τον καθημερινό αγώνα και μόχθο τους να προοδεύει η Σχολή μας.Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στη διευθύντρια και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ για την αγαστή συνεργασία μας και την αφοσίωση με την οποία συμπαραστάθηκαν και εξυπηρέτησαν αλλά και εξυπηρετούν τις πολλαπλές ανάγκες της Σχολής μας.

Ευχαριστούμε και όσους εργάστηκαν για την αναπαλαίωση του κτηριακού συγκροτήματος και τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής υποδομής στα ιστορικά αυτά κτήρια που αποτελούν στολίδι για την παλιά πόλη της Λευκωσίας. Στεγαζόμαστε εδώ που για σχεδόν πέντε αιώνες κατέληξε να βρίσκεται Αρχιεπισκοπή,στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης και της Κύπρου. Στο αρχικό κτήριο της Σχολής έζησε και εργάστηκε ο Χαράλαμπος Μαραθεύτης, ο μεγαλύτερος παιδαγωγός της Κύπρου στα τέλη του 19ου και στο πρώτο τέταρτο του 20ουαιώνα. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό της Β΄ Φάσης ανάπτυξης της Σχολής στεγάστηκε για 20 χρόνια η γνωστή Σχολή Παλλαρή, το Ελληνικό Κολλέγιο Λευκωσίας. Η αναπαλαίωση και ενοποίηση αυτών των χώρων, και η ανάδειξή τους, όπως και όλου του τετραγώνου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδρυση της Σχολής, που αποτελεί την ιστορική συνέχεια της σημαντικής αυτής κληρονομιάς. Για το έργο αυτό χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες δαπάνες. Θα ήταν παράλειψη, λοιπόν, να μην εκφράζαμε ευχαριστίες από το βήμα αυτό στους μεγάλους και σταθερούς χορηγούς της Σχολής.

Από τον ιδιωτικό τομέα τη Σχολή μας στήριξαν οι εταιρείες ΚΕΟ PLC,  DAMARIONHOLDINGSLTD, SATINWOODLTD, CHAR. PILAKOUTASLTD, SUNHALL HOTEL LTD, LOUISHOTELS, HELLENICTZILALLISCYPRUSLTD, EMPIREGROUPEGLTD, τα ιδρύματα LASCARISFOUNDATION, ArchbishopDemetriosFundτης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς και οι τέσσερεις σταθεροί χορηγοί μας: οι Ιεροί Ναοί Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου, Παναγίας Ευαγγελίστριας Παλλουριωτίσσης και Ναός Παναγίας Τράχωνα, καθώς και άλλοι ιδιώτες. Με την οικονομική συνδρομή, των προαναφερθέντων δωρητών, καλύπτεται το λειτουργικό κόστος της Σχολής και το κόστος της κτηριακής αναβάθμισης και επέκτασης των εγκαταστάσεων. Βέβαια η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου παραμένει εγγυητής της βιωσιμότητας της Σχολής και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έχει προικοδοτήσει το Ταμείο της Σχολής με ένα σταθερό εισόδημα που από το 2020 και μετά θα διασφαλίζει την οικονομική ευρωστία και τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Ιδρύματος, απεξαρτοποιώντας το από την ανάγκη εξωτερικών χορηγιών.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που βρίσκεστε απόψε μαζί μας για να τιμήσετε την πρώτη αποφοίτηση της Θ.Σ.Ε.Κ. Με τη στήριξη και τη βοήθεια όλων ο αγώνας αυτός στέφεται σήμερα με επιτυχία και θα συνεχίσει με περισσότερη θέληση και δύναμη.

Ως κατακλείδα, όμως,  η απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής στάθηκε δυνατή χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Ιδρυτή της και Προέδρου του Συμβουλίου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, προσπάθειες που δεν εξαντλούνται στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της Σχολής και σε ένα γενικόλογο ενδιαφέρον, αλλά στολίζονται από την αγάπη, την αδιάλειπτη μέριμνα, την καθημερινή στήριξη και την φωτισμένη καθοδήγηση που μας προσφέρει.

Μακαριώτατε,

η αποψινή τελετή αποφοίτησης αποτελεί επιβράβευση του δικού σας έργου, αποτελεί ολοκλήρωση του δικού σας οράματος, έκφραση της δική σας έγνοιας  για την Εκκλησία, στην τοπική και στην οικουμενική της διάσταση, παρακαταθήκη της δική σας φροντίδας για τον λαό και για τον τόπο. Αποτελεί τιμή για μας, για όλη την ομάδα της Θεολογικής Σχολής, να υπηρετούμε αυτό το όραμα.

«Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶἡἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς».

Το Θεανθρώπινο Πρόσωπο είναι η Αλήθεια, η Οδός, το Φως, η Ζωή και η Ανάστασις. Να ευχηθείτε, Μακαριώτατε, η Θεολογική Σχολή να μορφώνει ορθόδοξα, να δείχνει αληθινά και να κατευθύνει αγιοπνευματικά προς τον Σωτήρα, και Λυτρωτή και Ευεργέτη του κόσμου, Ιησού Χριστό.

Η θεία δύναμη, η άνωθεν σοφία και φώτιση είθε να ευλογούν και να αγιάζουν την πορεία της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου προς δόξα, τιμή και προσκύνηση «της Υπερουσίου Τριάδος».