Πρώτη Τελετή Αποφοίτησης της Θ.Σ.Ε.Κ.

Πρώτη Τελετή Αποφοίτησης της Θ.Σ.Ε.Κ.

Πρώτη Τελετή Αποφοίτησης Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, η πρώτη τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Ο τίτλος του Πτυχίου Θεολογίας απονεμήθηκε σε 17 φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας. Η τελετή έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο της Σχολής, σε μια καθόλα συγκινητική και συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς οι πρώτοι απόφοιτοι της Θ.Σ.Ε.Κ. αποτελούν το επιστέγασμα του επί δεκαετίες οράματος της Εκκλησίας της Κύπρου για ίδρυση Θεολογικής Σχολής. Η Εκκλησία της Κύπρου οραματίζεται τη λειτουργία της Σχολής ως ένα φυτώριο θεολογικής παιδείας που θα αναπτύσσεται εντός των ορίων της κανονικής δικαιοδοσίας της, για να μορφώνει ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν την εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και να εξυπηρετούν τη διακονία της Εκκλησίας, εν γένει, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο.

Την τελετή αποφοίτησης τίμησαν με την παρουσία τους πέραν των 250 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχιερείς, αξιωματούχοι της Πολιτείας, συνεργάτες και φίλοι της Σχολής, συγγενείς των αποφοίτων και άλλοι φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ. Η τελετή άνοιξε με την είσοδο, εν πομπή, των αποφοίτων και του Ακαδημαϊκού Προσωπικού της Σχολής. Στη συνέχεια, μέλη του Βυζαντινού Χορού της Θ.Σ.Ε.Κ., υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Ιεροδιακόνου, έψαλαν τα απολυτίκια της Πεντηκοστής και του Αποστόλου Βαρνάβα και τον αρχαίο επιλύχνιο ύμνο «Φῶς ἱλαρόν», ενώ το ConcordiaStringQuartet(με τους Κ. Δεμιρτζόγλου και Β. Χατζηανδρέου στο βιολί, τον Ν. Ευθυμίου στη βιόλα και τη M. Παπανεοκλέους στο βιολοντσέλο) εκτέλεσαν το «AveMaria» του Schubertκαι το «Βυζαντινό Αφιέρωμα» του Κύπριου μουσουργού Σόλωνος Μιχαηλίδη.

Ακολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή της Θ.Σ.Ε.Κ. Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη, ο οποίος, μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο όραμα της Εκκλησίας της Κύπρου για την ίδρυση Θεολογικής Σχολής, έκανε έναν ευσύνοπτο απολογισμό του πολυσχιδούς έργου και των επιτευγμάτων της Σχολής κατά την πρώτη τετραετία. Απευθυνόμενος στους 17 πρώτους αποφοίτους ο Διευθυντής της Θ.Σ.Ε.Κ. υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της αποστολής της Εκκλησίας μας και τους προέτρεψε να διατηρήσουν άρρηκτους τους δεσμούς τους με τη μητέρα τροφό Σχολή τους.

Η κύρια ομιλία της τελετής έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β´, ιδρυτή και πρόεδρο του Συμβουλίου της Θ.Σ.Ε.Κ. Βαθιά συγκινημένος ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η ίδρυση τής Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας «εκπληρώνει μια ιερή υποχρέωση προς τους προγόνους μας και ιδιαίτερα προς την ιστορικότητα της Εκκλησίας μας» και ότι μέσω της Σχολής δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για «παροχή σε αυτήν των σωστών θεολογικών εφοδίων και για τη δημιουργία των δυνατοτήτων προόδου και ανάπτυξης μιας υγιούς θεολογικής παιδείας». Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε επίσης ότι απώτερος σκοπός είναι η Θ.Σ.Ε.Κ. να συνεχίζει να θάλλει και να αναπτύσσεται, ενώ προανήγγειλε και την προσεχή ανοικοδόμηση μεγάλης Βιβλιοθήκης, Αίθουσας Τελετών και Εκδηλώσεων, και Ξενώνα φιλοξενίας.

Kατά τη διάρκεια της τελετής χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρωτεύσας απόφοιτος, Οικονόμος Μάριος Ιωαννίδης, και ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Χαμπιαούρης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Ο Δρ Χαμπιαούρης εξήρε, μεταξύ άλλων, τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της Θ.Σ.Ε.Κ. και έκανε αναφορά στο νέο αξιολογημένο και πιστοποιημένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα”, το οποίο θα προσφερθεί για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των πτυχίων από τον Μακαριώτατο και με τη βράβευση των αρίστων από τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Τα Βραβεία Ακαδημαϊκής Αριστείας, συνολικού ύψους 5,000 ευρώ, απονεμήθηκαν στους αριστεύσαντες αποφοίτους, ενώ δόθηκαν και πέντε Ειδικά Βραβεία σε αποφοίτους  που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον υψηλότερο μέσο όρο σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Τα Ειδικά Βραβεία, ύψους 2,250 ευρώ, αθλοθέτησαν η ΚΕΟ, το «Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Παραλιακό Μέτωπο Πάφου» και το «Ίδρυμα Ηρωομάρτυρα Σάββα Χατζηπαντελή».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον προαύλιο χώρο της Σχολής.

 

Ομιλία του Διευθυντού της Θ.Σ.Ε.Κ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Πρώτη Τελετή Αποφοίτησης της Θ.Σ.Ε.Κ. εδώ.