Πρώτη Διαθεματική Μελέτη Πεδίου

Πρώτη Διαθεματική Μελέτη Πεδίου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 από τη Θ.Σ.Ε.Κ. ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο πλαίσιο του θεσμού “Διαθεματική Μελέτη Πεδίου”, που υιοθετήθηκε φέτος για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών “Θεολογίας”.

Έχοντας ως γνώμονα την πολύπλευρη και σφαιρική ανάπτυξη των φοιτητών της, η Θ.Σ.Ε.Κ. έχει καθιερώσει ώστε μια μέρα ανά εξάμηνο να αφιερώνεται στη διαθεματική μελέτη ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο της Θεολογίας. Απώτερος σκοπός της εν λόγω δράσης είναι να δίνεται στους φοιτητές η ευκαιρία να προσεγγίζουν διάφορα ζητήματα και θέματα πολυπρισματικά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ούτως ώστε να προάγεται η κριτική σκέψη, ο προβληματισμός και ο διάλογος.

Η θεματική της πρώτης Διαθεματικής Μελέτης Πεδίου αφορούσε πτυχές του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό προγραμματίστηκε επίσκεψη στη γνωστότερη από τις Μονές της Κύπρου, την ανδρώα Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου, η οποία κουβαλά μια αδιάσπαστη χιλιόχρονη, σχεδόν, ιστορία και κληρονομιά. Για την καλύτερη δυνατή επίτευξη των στόχων της Διαθεματικής Μελέτης Πεδίου, πριν την εκδρομή προηγήθηκε, στο πλαίσιο του θεσμού του Πολιτιστικού Μεσημεριού της Θ.Σ.Ε.Κ., προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στη Μονή της Παναγίας του Κύκκου και ακολούθησε συζήτηση με τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μελετών της Μονής, κ. Κωστή Κοκκινόφτα, ο οποίος πραγματεύτηκε διάφορα ζητήματα σχετικά με τον μοναχισμό στην Κύπρο.

Η αναχώρηση από τη Σχολή για τη Μονή της Παναγίας του Κύκκου έγινε στις 8:00 π.μ., με μία σύντομη στάση στο Μετόχι της Μονής στην Έγκωμη. Καθήκοντα ξεναγού κατά τη διαδρομή προς τη Μονή ανέλαβε επάξια ο πατήρ Γρηγόριος Ιωαννίδης, Λέκτορας Λειτουργικής στη Θ.Σ.Ε.Κ., ο οποίος κατέστησε το δίωρο ταξίδι καθόλα εποικοδομητικό και ευχάριστο.

Κατά την άφιξή τους στη Μονή οι φοιτητές και το προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ. είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μοναστήρι και να πληροφορηθούν για την ιστορία της Μονής από τον έφορο της Μονής π. Αγαθόνικο Κυκκώτη, αλλά και να επισκεφθούν το εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο. Μετά την αναχώρηση από τη Μονή έγινε στάση στο χωριό Πρόδρομος, όπου παραχωρήθηκε μεσημεριανό, δαπάνη της Ιεράς Μονής Κύκκου. Η εκδρομή συνεχίστηκε με σύντομη επίσκεψη και ξενάγηση στη βυζαντινή πεντάτρουλλη Εκκλησία των Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα στην Περιστερώνα, και ολοκληρώθηκε με  Εσπερινό σε μια από τις πιο πρόσφατα ανασυσταθείσες Μονές της Κύπρου, τη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Ορούντα.

Η Πρώτη Διαθεματική Μελέτη Πεδίου ήταν καθόλα εποικοδομητική και γόνιμη και θεωρούμε ότι υπήρξε μια σημαντική εμπειρία για όλους τους φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ, προσφέροντάς τους πληθώρα ερεθισμάτων και γνώσεων εκτός του παραδοσιακού πλαισίου της τάξης.