Πρώτη Αποφοίτηση Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών 17 Ιουνίου 2022

Πρώτη Αποφοίτηση Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών 17 Ιουνίου 2022

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η διπλή Τελετή Αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου για το Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, αφού η περσινή Τελετή Αποφοίτησης χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονταν σε ισχύ.

Η φετινή Τελετή Αποφοίτησης ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς η Θ.Σ.Ε.Κ. απένειμε για πρώτη φορά μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών για το Αξιολογημένο και Πιστοποιημένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Eφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα», το οποίο προσφέρθηκε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Η απονομή των οκτώ μεταπτυχιακών τίτλων, έγινε για τα δύο ακαδημαϊκά έτη, 2019-2021 και 2020-2022. Kατά τη διάρκεια της τελετής, απηύθυνε χαιρετισμό η πρωτεύσασα απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Λουίζα Μιχαήλ. Στο πλαίσιο της τελετής έγινε απονομή Βραβείων Ακαδημαϊκής Αριστείας καθώς και Ειδικών Βραβείων, συνολικού ύψους 6,000 ευρώ.

Οι πρώτοι 8 απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών εμπλούτισαν το επιστημονικό έργο της Σχολής με πρωτότυπες επιστημονικές συνεισφορές και συγκεκριμένα με τη συγγραφή των πρώτων Διπλωματικών Εργασιών, οι οποίες προορίζονται για παρουσίαση σε επιστημονικά συνέδρια και για δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά.

Η Διπλωματική Εργασία της κ. Λουίζας Μιχαήλ «Ταυτότητα και δυνητικοί εαυτοί στην εφηβεία. Η σχέση τους με το άγχος και την κατάθλιψη» με δείγμα μαθητές Λυκείου, έγινε δεκτή για να παρουσιαστεί στο 26th Biennial Meeting of the International Society for the study of Behavioural Development και στο Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα.

Η Διπλωματική Εργασία της κ. Ιωάννας Μαρουλλή «Κρίσιμες καταστάσεις ζωής, σχολική προσαρμογή και ικανοποίηση από τη ζωή Κύπριων και μεταναστών μαθητών Γυμνασίου»  γράφτηκε εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα και ετοιμάζεται για δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Happiness Studies.

Η Διπλωματική εργασία της κ. Αγορής Παπιώτου «Ανάπτυξη επιχειρηματολογικών δεξιοτήτων με θέμα τις εκτρώσεις» με εκπαιδευτική παρέμβαση σε πειραματική ομάδα και ομάδα ελέγχου, με συμμετοχή όλων των φοιτητών του προγράμματος Θεολογίας της Σχολής μας, θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και θα δημοσιευθεί.

Η Διπλωματική Εργασία του κ. Δημήτρη Δυμιώτη  «Επιδημιολογία και ψυχοκοινωνικό προφίλ του εκφοβισμού και της θυματοποίησης στην Εθνική Φρουρά» αφού παραδοθεί πρώτα επίσημα τον Υπουργό Άμυνας και στον Αρχηγό ΓΕΕΦ, οι οποίοι παραχώρησαν την άδεια να μελετηθεί το καίριο αυτό θέμα, που θα φωτίσει τις προσπάθειες τους για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του εκφοβισμού στην Εθνική Φρουρά, θα παρουσιαστεί.

Οι Διπλωματικές εργασίες του κ. Τάσου Τραττονικόλα και της κ. Σοφίας Χαραλάμπους αποτελούν πρότυπες παρεμβάσεις Κινηματογραφοθεραπείας και Βιβλιοθεραπείας σε κρατουμένους και σε ηλικιωμένους αντίστοιχα  και εργαλειοποιούν τον σκοπό του προγράμματος για συνεισφορά στην κοινότητα και στην ψυχική ευεξία ευάλωτων ομάδων.

Η  Διπλωματική της κ. Χριστίνας Σκορδή «Τρίτη ηλικία και εθελοντισμός: πλάνο μάρκετινγκ για φιλανθρωπική ΜΚΟ βασισμένο στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες ηλικιωμένων γυναικών» είναι μια πρότυπη πρόταση που μπορεί να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει τόσο τον αυξανόμενο πληθυσμό ηλικιωμένων γυναικών όσο και τις κοινότητές τους, στις οποίες δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιούν.

Η Διπλωματική Εργασία του π. Ιορδάνη Ιορδάνους με θέμα «Ορθόδοξη θεολογία του θανάτου και ποιμαντική με στοιχεία Συμβουλευτικής» προγραμματίζεται να ετοιμαστεί ως ένα χρηστικό εγχειρίδιο ποιμαντικής διακονίας για κληρικούς, οι οποίοι προσβλέπουν στην εμβάθυνση των θεολογικών τους γνώσεων σχετικά με το θέμα του θανάτου, στην απόκτηση δεξιοτήτων της Συμβουλευτικής και στην αρτιότερη κατάρτισή τους για στήριξη ετοιμοθάνατων και πενθούντων.

Οι πρώτες αυτές  οκτώ Διπλωματικές επιμελήθηκαν με λεπτομέρεια ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και εκτυπώθηκαν με άριστες προδιαγραφές φέροντας τα χρώματα και το λογότυπο της Θεολογικής Σχολής. Τα έξοδα έκδοσης των διπλωματικών ανάλαβε η Θ.Σ.Ε.Κ., αντίγραφο βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Θ.Σ.Ε.Κ. και στα γραφεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Σύντομα θα δημοσιευθούν και στο Επιφάνιος, το αποθετήριο της Θ.Σ.Ε.Κ.

Όλη αυτή η σοβαρή και αποτελεσματική ερευνητική δραστηριότητα των φοιτητών μας κατατάσσει το ίδρυμά μας και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει, σε αξιοζήλευτο ακαδημαϊκό επίπεδο και δικαιώνει πέρα για πέρα το όραμα και την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ για ίδρυση της Σχολής αυτής, «ως ένα φυτώριο θεολογικής παιδείας, που θα αναπτύσσεται εντός των ορίων της κανονικής δικαιοδοσίας της (Εκκλησία της Κύπρου», για να μορφώνει ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν την εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και να εξυπηρετούν τη διακονία της Εκκλησίας, εν γένει, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο.»

Οι πρώτοι μεταπτυχιακοί απόφοιτοί μας κατόρθωσαν να δείξουν, να αποδείξουν και να μεταδώσουν στην κοινότητα και στην τοπική Εκκλησία, τον παλμό του πολυσύνθετου και πολύπλευρου έργου που επιτελείται από τη Θ.Σ.Ε.Κ., τους καθηγητές και φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, με ουσιαστική προσφορά στον άνθρωπο μέσα από συμβουλευτικό, ποιμαντικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο.

Πριν την τελετή αποφοίτησης, σε σεμνή συνάντηση με τη Συντονίστρια του Προγράμματος κ. Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη οι πρώτοι απόφοιτοι εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους παρέδωσαν συμβολικά δώρα.

Η Θ.Σ.Ε.Κ. εξοπλίζει τους απόφοιτούς της με τα απαραίτητα εφόδια, τον τρόπο σκέψης και δράσης, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Κοινότητα και στην Εκκλησία του τόπου μας.

Ευχόμαστε δύναμη, επιμονή και κάθε επιτυχία στο σπουδαίο και δύσκολο έργο που θα κληθούν να επιτελέσουν!