Πέμπτο Πολιτιστικό Μεσημέρι – Πρόσκληση

Πέμπτο Πολιτιστικό Μεσημέρι – Πρόσκληση

Πρόσκληση σε διάλεξη

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, ώρα 13:30-14:45, στην Αίθουσα Προβολών Α´ της Σχολής (Ισοκράτους 1-7, 1016, Λευκωσία) με θέμα:

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Κύπρος – Λόγιοι Κύπριοι Αγιοταφίτες και η Εκδοτική τους Δραστηριότητα

Oμιλητής: Kωστής Κοκκινόφτας  (Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο22443055 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση m.pavlou@theo.ac.cy.

Περίληψη ανακοίνωσης

Oι Άγιοι Tόποι, δηλαδή οι συγκεκριμένοι χώροι που συνδέονται με τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Aγίας Γραφής, κατέλαβαν από τους πρώτους αιώνες του Xριστιανισμού σπουδαιότατη θέση στη ζωή των Kυπρίων. Άλλωστε, η γεωγραφική εγγύτητα του νησιού στην Παλαιστίνη συνέτεινε, ώστε η Kύπρος να αποτελέσει μία από τις πρώτες περιοχές, όπου οι Aπόστολοι δίδαξαν τον λόγο του Θεού. Aπό τότε χρονολογούνται και οι στενοί δεσμοί της Kύπρου με την Eκκλησία των Iεροσολύμων, που είχε ήδη ιδρυθεί μετά τη Σταύρωση και Aνάσταση του Xριστού. Ειδικότερα, σημαντική πτυχή των δεσμών αυτών είναι η συμβολή των Κυπρίων αγιοταφιτών κληρικών στην ενίσχυση του έργου του Πατριαρχείου από τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε λειτούργησε στα Ιεροσόλυμα Θεολογική Σχολή και Τυπογραφείο, με στόχο τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα oμιλητή

OKωστής Kοκκινόφτας είναι ερευνητής στο Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου. Έχει εκδώσει βιβλία ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου και δημοσίευσε μελέτες σε διάφορα έντυπα. Tα περισσότερα από τα βιβλία του έχουν επίκεντρό τους τη Mονή Kύκκου και την εθνική, πνευματική και κοινωνική της δράση, όπως το πεντάτομο «HMονή Kύκκου στον κυπριακό τύπο (1878-1931)» και το τρίτομο «Η Μονή Κύκκου στο Αρχείο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου (1634-1931)». Eπίσης, επιμελήθηκε διάφορα συλλογικά έργα, όπως τον τόμο «Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής. Ιστορία – Μνημεία – Τέχνη». Το τελευταίο βιβλίο του έχει τίτλο «Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Μυριανθέας».