Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου στη διεθνή Διάσκεψη της Χάλκης ΙΙΙ

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου στη διεθνή Διάσκεψη της Χάλκης ΙΙΙ

Ολοκληρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της τρίτης διεθνούς διάσκεψης της Χάλκης (Halki Summit III),  που διήρκησε από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2019.  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τον οποίο παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Al Gore έχουν αποκαλέσει «Ο Πράσινος Πατριάρχης», φιλοξένησε τη διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη φορά, αντί για τη Χάλκη όπου πραγματοποιήθηκαν οι δυο προηγούμενες διεθνείς διασκέψεις. «Τις τελευταίες δεκαετίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει και αναπτύσσει παγκόσμια συζήτηση και συνεργασία μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων επιστημών και θρησκειών, συμβάλλοντας στην παγκόσμια συνειδητοποίηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διακρίνοντας και επηρεάζοντας τις αξίες και τις κοινωνικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατάχρηση της Δημιουργίας του Θεού» τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην επίσημη ιστοσελίδα της Διάσκεψης της Χάλκης. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής και η εξάντληση των πόρων της γης απαιτεί πρωτίστως και πρωταρχικά μια ριζική αλλαγή που διαμορφώνεται από τις ηθικές και πνευματικές αρχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις ζωές και τις πρακτικές των ανθρώπων».

Στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 40 εκπρόσωποι από ισάριθμα ιδρύματα, διακεκριμένοι εκπρόσωποι ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών και Σεμιναρίων, από όλο τον κόσμο.  Η Διάσκεψη της Χάλκης ΙΙΙ είχε τη μορφή διορθόδοξου επιστημονικού συνεδρίου (Ιnter-Orthodox WorkingConference) και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις διακεκριμένων θεολόγων (Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών) και να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η οικολογική ευαισθητοποίηση μπορεί να αναπτυχθεί και να προωθηθεί στους Ορθόδοξους θεσμούς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε όλο τον κόσμο, μέσω μαθημάτων και άλλων προγραμμάτων που σχετίζονται με τη φροντίδα της Δημιουργίας . Ο απώτερος στόχος είναι η προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας στα βασικά προγράμματα σπουδών των θεολογικών ιδρυμάτων, συνεχίζοντας το πνεύμα του διαλόγου και της καταλλαγής που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων Διασκέψεων της Χάλκης, καθώς και η μακροχρόνια ανησυχία και οι συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί τρεις δεκαετίες, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στις δύο πρώτες Διασκέψεις της Χάλκης συγκλήθηκαν ακτιβιστές και επιστήμονες, δημοσιογράφοι και ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, θεολόγοι και ακαδημαϊκοί, προκειμένου να συμμετάσχουν και να συνεργαστούν σε πνευματικά πεδία και όρια. Η Πρώτη Διάσκεψη της Χάλκης πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012 και επικεντρώθηκε στο θέμα «Παγκόσμια Ευθύνη και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα» (“Global Responsibility and Environmental Sustainability”). Η δεύτερη Διάσκεψη της Χάλκης πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2015 και συγκέντρωσε πρωτοπόρους και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο σε μια συζήτηση σχετικά με το περιβάλλον, τη λογοτεχνία και τις τέχνες (“Theology, Ecology and the Word: A Conversation on the Environment, Literature and the Arts”). Η Τρίτη Διάσκεψη της Χάλκης ανέδειξε την ανάγκη ανανέωσης των Προγραμμάτων Σπουδών των Θεολογικών Σχολών με επικέντρωση στο οικολογικό ζήτημα, που αποτελεί ουσιαστικό θέμα της ζωής της Εκκλησίας και ειδικά της Ορθόδοξης παράδοσης, καθώς στα λειτουργικά κείμενα και στην πράξη της Εκκλησίας υπερέχουν οι αναφορές στη Δημιουργία και στη σχέση του ανθρώπου με το Θείο μέσω του φυσικού κόσμου.

Η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου εκπροσωπήθηκε στη Διάσκεψη της Χάλκης ΙΙΙ από τον Διευθυντή της Πρωτοπρεσβύτερο Δρα Κυπριανό Κουντούρη. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης ο Διευθυντής της Σχολής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ιδιαιτέρως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την πορεία της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη μεγαλόνησο. Συνεχάρη τη Θ.Σ.Ε.Κ. για την ολοκλήρωση της πρώτης τετραετίας του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Θεολογίας, αλλά και για την Πιστοποίηση του πρώτου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα», που θα προσφέρει η Θ.Σ.Ε.Κ. από τον Σεπτέμβριο 2019. O Πρωτοπρεσβύτερος Δρ Κυπριανός Κουντούρης δώρισε στον Παναγιώτατο εκ μέρους της Θ.Σ.Ε.Κ. χειροποίητο αργυρό δίσκο με τη σφραγίδα της Σχολής, όπου απεικονίζεται η προτύπωση της Αγίας Τριάδος στη Φιλοξενία του Αβραάμ. Ο Παναγιώτατος συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την αφιέρωση της Σχολής στην Αγία Τριάδα, καθώς στην Αγία Τριάδα είναι αφιερωμένη και η τροφός Σχολή του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη, η περίφημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Η συμμετοχή της Θ.Σ.Ε.Κ. στη βαρυσήμαντη αυτή διεθνή διάσκεψη ήταν θεμελιώδης. Δόθηκε μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής στον ακαδημαϊκό διάλογο διακεκριμένων περιβαλλοντικών θεολόγων από τον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, γύρω από ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα όπως η Οικολογική Θεολογία, που εισέρχεται ως βασικός πυλώνας στην αναπροσαρμογή του υφιστάμενου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Θεολογίας της Σχολής, ενόψει της προσεχούς λήξης της πενταετούς πιστοποίησης, καθώς και της νέας Αξιολόγησης-Πιστοποίησης του ΠΣ από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας