Διεξαγωγή Βιωματικού Εργαστηρίου με θέμα “Αξιοποιώντας την εικαστική δημιουργία για μια βιώσιμη ανάπτυξη”

Διεξαγωγή Βιωματικού Εργαστηρίου με θέμα “Αξιοποιώντας την εικαστική δημιουργία για μια βιώσιμη ανάπτυξη”

Το Βιωματικό Εργαστήριο αφορά εκπαιδευτικούς της Τέχνης και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, και ώρα 9:00-12:30, στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Το εργαστήριο θα διδάξει η Δρ Φοίβη Αντωνίου.

Στην αρχή του Εργαστηρίου θα γίνει σύντομη παρουσίαση από την ομάδα Precious Plastic (https://www.instagram.com/preciousplasticcyprus/), για το έργο, το όραμα και τις δράσεις τους. Την Precious Plastic θα εκπροσωπήσει η κ. Σωτηρούλα Ζίττη.

Για δήλωση συμμετοχής στο Βιωματικό Εργαστήριο μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22443054 (κ. Στέλλα Παναγιώτου) ή να υποβάλετε ηλεκτρονικά τα στοιχεία σας στο  https://forms.gle/CugWiQVCoBFiRZEL8. Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής στο Βιωματικό Εργαστήριο: 26 Απριλίου 2023.

Η Ημερίδα και το Βιωματικό Εργαστήριο διοργανώνονται στο πλαίσιο του Έργου AUGE, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+. Το Έργο AUGE συντονίζει η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου με Εταίρο την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. (Ιστοσελίδα: https://augeproject.com)

Εγκύκλιος της ΔΜΓΕ του ΥΠΑΝ

Πρόγραμμα του Εργαστηρίου. 

Περιγραφή εργαστηρίου

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν θεωρητικά και πρακτικά σε ζητήματα που άπτονται του σύγχρονου κοινωνικού προσανατολισμού προς μια βιώσιμη ανάπτυξη. Ρόλο κλειδί προς την επίτευξη του στόχου αυτού κατέχουν οι τέχνες, οι οποίες ενεργοποιούν τις ανθρώπινες αισθήσεις και συμβάλλουν στην αρμονική σχέση και αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον.  Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες:

(α) θα γνωρίσουν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές για τη χρήση ή τη δημιουργία υλικών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από παιδιά και ενήλικες για εικαστική δημιουργία

(β) θα καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, δημιουργώντας εικαστικά έργα μέσω επαναχρησιμοποίησης ή ανακύκλωσης αντικειμένων και υλικών

(γ) θα δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των προνοιών του Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών του ΥΠΑΝ και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

(δ) θα αντλήσουν έμπνευση από εικαστικούς δημιουργούς και καλλιτεχνικά κινήματα, τα οποία αποτελούν πρότυπα αρμονικής συμβίωσης ανθρώπου και περιβάλλοντος

 Βιογραφικό σημείωμα διδάσκουσας

Η Δρ Φοίβη Αντωνίου είναι εκπαιδευτικός, εικαστική δημιουργός και ερευνήτρια με έδρα τη Λεμεσό.  Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και του Τμήματος Καλών Τεχνών (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στις Τέχνες, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Cambridge). Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία της Κύπρου, ενώ συνεργάζεται και με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου, διδάσκοντας σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους. Παράλληλα, συμμετέχει σε ανεξάρτητα ερευνητικά προγράμματα, με έμφαση στην αξιοποίηση των εικαστικών τεχνών στη μαθησιακή διαδικασία και την κοινωνική ενσωμάτωση. Από το 2016, η Φοίβη Αντωνίου είναι πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνών.