Διήμερη Επίσκεψη στην Αθήνα και στις Γυναικίες Φυλακές Ελαιώνα-Θήβας στα πλαίσια του προγράμματος Convict Upskilling Pathways (CUP)

Διήμερη Επίσκεψη στην Αθήνα και στις Γυναικίες Φυλακές Ελαιώνα-Θήβας στα πλαίσια του προγράμματος Convict Upskilling Pathways (CUP)

Τα μέλη της Θ.Σ.Ε.Κ.  Δρ Όλγα- Σολομώντος Κουντούρη και Δρ Μαρία Πετρίδου μαζί με τον Αντιπρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρα Μάριο Βρυωνίδη επισκέφθηκαν την Αθήνα σε ένα διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εταίρους από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “Convict Upskilling Pathways (CUP)”.

Την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 έγινε επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών, στην Ελλάδα. Την επίσκεψη διοργάνωσε η Ελένη Τάκου από τον οργανισμό Human Rights 360, ελληνικού εταίρου του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την ψυχολόγο κ. Μαρία Πούλιου και τον Διευθυντή των φυλακών κ. Γιώργο Μακρή στις υποδομές των φυλακών. Επιπλέον, οι εταίροι συνομίλησαν με την υπεύθυνη ψυχολόγο του προγράμματος «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», όπου έχει ως στόχο τη θεραπεία και τη δημιουργική ολοήμερη απασχόληση των κρατουμένων. Παράλληλα, έγινε συζήτηση με τις νεαρές κρατούμενες για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα CUP,  οι οποίες ανέφεραν ότι ανέπτυξαν δεξιότητες ραπτικής με στόχο την εξεύρεση εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους. Ακολούθησε ξενάγηση στο σχολείο και στα εργαστήρια των φυλακών και οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το εκπαιδευτικό προσωπικό των φυλακών και τις κρατούμενες-μαθήτριες για τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης στη φυλακή. Όπως δήλωσε μια κρατούμενη «το σχολείο δίνει στις κρατούμενες την ευκαιρία να κάνουν πράγματα που έξω δεν μπορούσαν να κάνουν, ενώ μέσα στη φυλακή λαμβάνουν αγάπη και αποδοχή από τους εκπαιδευτικούς, και γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους!». Συγκινητική ήταν η επίσκεψη στην πτέρυγα όπου διαμένουν κρατούμενες γυναίκες με τα ανήλικα παιδιά τους μέχρι τριών ετών.

Μετά από την επίσκεψη στις φυλακές, οι εταίροι μετάβηκαν για μεσημεριανό στα γραφεία του δεύτερου εταίρου εξ Ελλάδος, «ΕΠΑΝΟΔΟΣ». Ξεναγήθηκαν στους χώρους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και συζήτησαν με τη διευθύντρια του οργανισμού κ. Φωτεινή Μιλιώνη για τις προκλήσεις σχετικά με την  επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων. Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ έδωσε σε όλους αναμνηστικά δώρα με το λογότυπό του CUP και από ένα μαξιλαράκι που ετοίμασαν oι κρατούμενοι που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα από τις φυλακές της Χαλκίδας.  

Το βράδυ της Τρίτης οι εταίροι απόλαυσαν ελληνικούς μεζέδες σε γνωστό ελληνικό εστιατόριο στα στενά δρομάκια του Θησείου με ευγενική προσφορά της κ. Μιλιώνη.

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 διεξήχθη στο Σεράφειο Ίδρυμα Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα του μη κυβερνιτικού οργανισμού “Human Rights 360” η επίσημη συνάντηση (Transnational meeting) των εταίρων. Στα πλαίσια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού προγράμματος CUP σε Ιταλία και Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη βασικών, τεχνικών και μαλακών (soft) δεξιοτήτων των κρατουμένων για επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποφυλάκισή τους. Τα αποτελέσματα του προγράμματος για την Κύπρο και την Ολλανδία θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνάντηση, μιας και υπήρξε καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος λόγω του COVID-19. Επιπρόσθετα, μέσα από τη συνεργασία όλων των εταίρων του CUP δημιουργήθηκε και παρουσίαστηκε σε διαδραστική μορφή ένα εγχειρίδιο (handbook) για την υπεράσπιση (advocacy) των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης της αξιολόγησης του προγράμματος και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος CUP. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε ευχάριστα με γεύμα στους κήπους του Σεράφειου Ιδρύματος.

Το ταξίδι στην Αθήνα και η επίσκεψη στις φυλακές ήταν ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για όλους τους εταίρους!

Από την επίσκεψη στις  γυναικείες φυλακές Ελαιώνα -Θήβα 15 Μαρτίου 2022

Συνάντηση για το πρόγραμμα CUP με εταίρους από Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία και Ιταλία στο Σεράφειο Ίδρυμα Δήμου Αθηναίων, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022.