Δεύτερη Τελετή Αποφοίτησης Θ.Σ.Ε.Κ.

Δεύτερη Τελετή Αποφοίτησης Θ.Σ.Ε.Κ.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, η δεύτερη Τελετή Αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Ο τίτλος του Πτυχίου Θεολογίας απονεμήθηκε σε 10 φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το τετραετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Θεολογίας. Μολονότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη λοιμώδη νόσο Covid-19 η τελετή ήταν λιτή και ο αριθμός των προσκεκλημένων περιορισμένος, η ατμόσφαιρα ήταν καθόλα συγκινητική, ενώ ο διακοσμημένος με τα χρώματα της Σχολής (το μπορντώ και το μπλε) προαύλιος χώρος, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η τελετή, είχε και φέτος μια ιδιαίτερη αισθητική.

Την τελετή αποφοίτησης τίμησαν με την παρουσία τους 120 περίπου προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων αρχιερείς, αξιωματούχοι της Πολιτείας, συνεργάτες και φίλοι της Σχολής, συγγενείς των αποφοίτων και άλλοι φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ. Η τελετή άνοιξε με την είσοδο, εν πομπή, των αποφοίτων και του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής. Στη συνέχεια, μέλη του Βυζαντινού Χορού της Θ.Σ.Ε.Κ., υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη Δημήτρη Ιεροδιακόνου, έψαλαν τα απολυτίκια της Πεντηκοστής και του Αποστόλου Βαρνάβα, ενώ το Concordia String Quartet (με τους Κωνσταντίνο Δεμιρτζόγλου και Βίκη Χατζηανδρέου στο βιολί, τον Νικόλα Ευθυμίου στη βιόλα και τον Δώρο Ζήσιμο στο  τσέλο) εκτέλεσαν το «Κουρτέτο Νο. 4» και το «Παναΰριν» του μουσικοσυνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργη, όπως επίσης και το κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι «Το γιασεμίν».   

Ακολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή της Θ.Σ.Ε.Κ. Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη, ο οποίος έκανε έναν ευσύνοπτο απολογισμό του πολυσχιδούς έργου και των μέχρι τούδε επιτευγμάτων της Σχολής. Απευθυνόμενος στους 10 αποφοίτους ο Διευθυντής της Θ.Σ.Ε.Κ. υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της αποστολής της Εκκλησίας και τους προέτρεψε να διατηρήσουν άρρηκτους τους δεσμούς τους με τη μητέρα τροφό Σχολή τους.

Η κύρια ομιλία της τελετής έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β´, ιδρυτή και πρόεδρο του Συμβουλίου της Θ.Σ.Ε.Κ., ο οποίος εξήρε τη σημαντικότητα του έργου της Σχολής τόσο για την Εκκλησία  όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Απευθυνόμενος στους αποφοίτους ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι δεν επαρκεί μόνο η ακαδημαϊκή γνώση της θεολογικής επιστήμης, αλλά ότι τις γνώσεις που αποκόμισαν οι απόφοιτοι θα πρέπει να τις καλλιεργήσουν μέσα τους, ώστε να οδηγηθούν στην επίγνωση του θείου θελήματος στον πρακτικό χριστιανικό βίο και στη μετά του Χριστού κοινωνία. 

Kατά τη διάρκεια της τελετής χαιρετισμούς απηύθυναν ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και ο πρωτεύσας απόφοιτος, κ.  Αναστάσης Πατσιάς.

Στο πλαίσιο της τελετής έγινε απονομή τεσσάρων Βραβείων Ακαδημαϊκής Αριστείας και τεσσάρων Ειδικών Βραβείων. Τα Βραβεία Ακαδημαϊκής Αριστείας, συνολικού ύψους 3500 ευρώ, απονεμήθηκαν στους αριστεύσαντες αποφοίτους από τον Μακαριώτατο, τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη. Τα Ειδικά Βραβεία, ύψους 2500 απονεμήθηκαν σε αποφοίτους  που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον υψηλότερο μέσο όρο σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και επιμέλεια καθ’  όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, και που διακρίθηκαν για το ήθος και την κοινωνική προσφορά τους. Τα Ειδικά Βραβεία αθλοθέτησαν η ΚΕΟ (1000 ευρώ), το «Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Παραλιακό Μέτωπο Πάφου» (1000 ευρώ) και το «Ίδρυμα Ηρωομάρτυρα Σάββα Χατζηπαντελή και Ανδρούλλας Χατζηπαντελή» (500 ευρώ).

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των πτυχίων από τον Μακαριώτατο.

Ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο της Σχολής υπό τους ήχους του Concordia String Quartet.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δεύτερη Τελετή Αποφοίτησης της Θ.Σ.Ε.Κ.  εδώ.