Δεύτερη Διαθεματική Μελέτη Πεδίου

Δεύτερη Διαθεματική Μελέτη Πεδίου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 από τη ΘΣΕΚ εκπαιδευτική εκδρομή στο πλαίσιο του θεσμού “Διαθεματική Μελέτη Πεδίου”, που εντάχθηκε για πρώτη φορά πέρσι στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Θεολογίας.

Έχοντας ως γνώμονα την πολύπλευρη και σφαιρική ανάπτυξη των φοιτητών της, η ΘΣΕΚ έχει καθιερώσει ώστε μια μέρα ανά εξάμηνο (ή τουλάχιστον ανά ακαδημαϊκό έτος) να αφιερώνεται στη διαθεματική μελέτη ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο της Θεολογίας. Απώτερος σκοπός του θεσμού είναι να δίνεται στους φοιτητές η ευκαιρία να προσεγγίζουν διάφορα ζητήματα και θέματα πολυπρισματικά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ούτως ώστε να προάγεται η κριτική σκέψη, ο προβληματισμός και ο διάλογος.

Στο πλαίσιο της δεύτερης Διαθεματικής Μελέτης Πεδίου οι φοιτητές και το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό της ΘΣΕΚ επισκέφθηκαν την εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου (γνωστής και ως Παναγία Φορβιώτισσα), η οποία είναι κτισμένη στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς του Τροόδους και χρονολογείται στον 11ο αι. μ.Χ. Από το 1985 η εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η δίωρη ξενάγηση στον χώρο της εκκλησίας έγινε από τον Πρωτ. Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της ΘΣΕΚ, και τον Αρχιμ. Γρηγόριο Ιωαννίδη, Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Θεολογίας.

Μετά το πέρας της ξενάγησης ακολούθησε μεσημεριανό στην Κοκκινοτριμιθιά.