Α´Συνάντηση Πρακτικής Άσκησης για τους Φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ. (Παρουσίαση της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος)

Α´Συνάντηση Πρακτικής Άσκησης για τους Φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ. (Παρουσίαση της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος)

Το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Θ.Σ.Ε.Κ. η Α΄ συνάντηση “Πρακτικής Άσκησης” στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος στη Μοσφιλωτή (από τις 10:00 μέχρι τις 14:15). Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της Εφαρμοσμένης Ποιμαντικής Διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος. Ανάμεσα σε άλλα αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του χριστιανισμού στην Κύπρο, δομή και οργάνωση της Εκκλησίας της Κύπρου.
  2. Θεολογική βάση και στόχοι της Ποιμαντικής Διακονίας της Εκκλησίας.
  3. Δομή και οργάνωση της Μητρόπολης Τριμυθούντος.
  4. Τρίπτυχο Ποιμαντικής Διακονίας: Λειτουργικό – Διδακτικό – Διοικητικό έργο.
  5. Ενορίες – κοινότητες: εκκλησιαστική οργάνωση και Ποιμαντική Διακονία, Ιερείς, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, Λαϊκοί συνεργάτες.
  6. Νέοι και κατήχηση: Κατηχητικά σχολεία και συνάξεις όλων των ηλικιών (παιδιών, εφήβων και νέων), Κατασκηνώσεις (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, Νέων από 18 μέχρι 30 χρόνων).
  7. Χριστιανικοί Σύνδεσμοι Γυναικών και Κύκλοι Αγίας Γραφής, Σχολή Γονέων, Κατασκηνωτικά τριήμερα Γυναικών.
  8. Φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, κοινωνικό παντοπωλείο, πακέτα αγάπης, στήριξη των 4 Στεγών Ηλικιωμένων που βρίσκονται στην μητροπολιτική περιφέρεια.
  9. Χριστιανικός Πολιτισμός: αρχαίοι Ναοί, φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, χειρόγραφα, εκκλησιαστικά κειμήλια, παλαίτυπα, ξυλόγλυπτα κλπ.
  10. Θρησκευτική διαφώτιση, επιστημονική έρευνα και θεολογικές εκδόσεις.
  11. Προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές της Εφαρμοσμένης Ποιμαντικής Διακονίας σήμερα στην Κύπρο.

Υπεύθυνοι για την Παρουσίαση ήταν οι Διδάσκοντες Καθηγητές στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Θ.Σ.Ε.Κ. Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης και Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης.

Στην όλη παρουσίαση συμμετείχαν τρεις εκλεκτές και έμπειρες συνεργάτιδες της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος στην Ποιμαντική Διακονία, οι οποίες και κατέθεσαν τις πολύτιμες εμπειρίες τους μέσα από τους τομείς που οι ίδιες προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους:

  1. Η κ. Έμιλυ Σοφοκλέους για τις Κατασκηνώσεις (παιδιών, εφήβων και νέων) και τις Ομάδες Νέων.
  2. Η κ. Γεωργία Ποιηταρίδου για τους Χριστιανικούς Συνδέσμους Γυναικών και τα Κατασκηνωτικά τριήμερα Γυναικών.
  3. Η κ. Κυριακή Δημητρίου για το φιλανθρωπικό – κοινωνικό έργο και τη συνεργασία με τις Στέγες Ηλικιωμένων.

Παρόντες στην όλη συνάντηση ήταν οι πρωτοετείς φοιτητές του Μεταπτυχιακού της Θ.Σ.Ε.Κ. Η συνάντηση μεταδιδόταν και διαδικτυακά.

Η όλη συνάντηση ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε η Θ.Σ.Ε.Κ. σε όλους τους συμμετέχοντες (14:30-16:30).