Ανοικτή διαδικτυακή διάλεξη του Αναπλ. Καθ. Αθανάσιου Παπαρνάκη

Ανοικτή διαδικτυακή διάλεξη του Αναπλ. Καθ. Αθανάσιου Παπαρνάκη

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί σε διαδικτυακή διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 19:00, με θέμα:

 Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός;

Βιβλική-πατερική μελέτη

 

Ομιλητής

Αθανάσιος Παπαρνάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής,

Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού,

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη μέσω των πιο κάτω συνδέσμων

Click here to join the meeting

shorturl.at/akBT1

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22443055, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@theo.ac.cy

Περίληψη ομιλίας

Προσεγγίζοντας τις άγιες ημέρες του Πάσχα, το ερώτημα «Γιατί σταυ­ρώ­θηκε ο Χριστός;» επανέρχεται είτε ως απορία των ανθρώπων είτε ως θέμα προσωπικής μελέτης και εμβάθυνσης στα μεγάλα μυστήρια της πίστης μας που θα ζήσουμε ως μέλη της Εκκλησίας μέσα στη λατρεία των ημερών. Η συνήθης απάντηση που δίνουμε στο ερώτημα είναι ότι «Ο Χριστός σταυρώθηκε για την σωτηρία των ανθρώπων». Ωστόσο, το ερώτημα είναι πιο σύνθετο. Πίσω από κάθε λέξη του υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα που συντάσσονται με το «γιατί»: όπως, το «γιατί» ως αιτία και σκοπός, το «Χριστός» ως Θεός και Θεάνθρωπος, το «σταυ­ρώθηκε» ως τρόπος θανάτου και ως το ίδιο το γεγονός του θανάτου κ.ά. Στη διάλεξη θα γίνει μια προσπάθεια να δοθούν κάποιες απαντήσεις σύμφωνα με τη βιβλική αποκάλυψη και την ερμηνευτική της προσέγγιση από τους πατέρες της Εκκλησίας.

Σύντομο βιογραφικό ομιλητή

Ο Αθανάσιος Παπαρνάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος  Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκει Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης και Βιβλική Θεολογία. Σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master) στο Πανεπιστήμιο του Durham (Ντάραμ) της Β. Αγγλίας και διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης, διδάσκει στη Θεολογική Σχολή της Kinsasa, Kογκό και είναι Ακαδημαϊκός Συνεργάτης στη Θ.Σ.Ε.Κ. Κάποιες από τις σημαντικότερες μελέτες του είναι: Ὁ Μέγας Ἀθανάσιος ὡς ἑρμηνευτής τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, Διδακτορική Διατριβή, Θεσσαλονίκη 1997. Ἡ Ἁγία Γραφή στά ἔργα τοῦ ἁγ. Νεοφύτου του Εγκλείστου2010. Η επίκληση του Ονόματος του Θεού στην Π. ΔιαθήκηΠροφῆτες καί λατρεία 2012. Αληθής και ψευδής προφητεία. Η σύγκρουση του προφήτη Ιερεμία με τους ψευδοπροφήτες 2021. Eίναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ιδιαίτερος τομέας των ενδιαφερόντων του αποτελεί η εκκλησιαστική αγωγή των νέων, στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιείται από το 1983 υπηρετώντας στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας όλων των επιπέδων σε διάφορες ενορίες των Μητροπόλεων της Θεσσαλονίκης. Είναι έγγαμος και έχει έξι παιδιά.