Τελετή Αποφοίτησης για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-21 και 2021-22

Τελετή Αποφοίτησης για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-21 και 2021-22

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022, η Τελετή Αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου για το Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της, κατά την οποία απονεμήθηκαν συνολικά 20 Προπτυχιακοί και 8 Μεταπτυχιακοί Τίτλοι σε φοιτήτριες και φοιτητές της Σχολής. Η φετινή Τελετή Αποφοίτησης ήταν ξεχωριστή και γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα για δύο κυρίως λόγους. Αφενός ήταν διπλή, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα σε ισχύ, η περσινή Τελετή Αποφοίτησης, η οποία είχε οριστεί αρχικά για τις 7 Oκτωβρίου 2021 έπρεπε εξ ανάγκης να αναβληθεί. Αφετέρου, η Θ.Σ.Ε.Κ. απένειμε για πρώτη φορά φέτος μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών για το Αξιολογημένο και Πιστοποιημένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Eφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα», το οποίο προσφέρθηκε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.

Την Τελετή Αποφοίτησης τίμησαν με την παρουσία τους πέραν των 220 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχιερείς, αξιωματούχοι της Πολιτείας, συνεργάτες και φίλοι της Σχολής, συγγενείς των αποφοίτων και άλλοι φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ. Η τελετή άνοιξε με την είσοδο, εν πομπή, των αποφοίτων και του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής. Στη συνέχεια, μέλη του Βυζαντινού Χορού της Θ.Σ.Ε.Κ., υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη Δημήτρη Ιεροδιακόνου, έψαλαν το Στιχηρό Ιδιόμελο του Εσπερινού της Πεντηκοστής «Πάντα χορηγεῖ τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον…» και τα Απολυτίκια της Πεντηκοστής και του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Ακολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή της Θ.Σ.Ε.Κ., Πρωτοπρεσβύτερο Δρα Κυπριανό Κουντούρη, ο οποίος έκανε έναν ευσύνοπτο απολογισμό του πολυσχιδούς έργου και των επιτευγμάτων της Σχολής, με ιδιαίτερη μνεία στη δωρεά της προσωπικής βιβλιοθήκης του αείμνηστου Θεοδώρου Παπαδοπούλλου στη Σχολή. Μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής υπογράμμισε, επίσης, την κοινωνική διάσταση των δράσεων και εκδηλώσεών της Θ.Σ.Ε.Κ., τα Ερευνητικά Έργα τα οποία η Σχολή συντονίζει ή συμμετέχει ως εταίρος, όπως και τις πρωτότυπες διπλωματικές εργασίες των φοιτητών του Μ.Π.Σ., πολλές εκ των οποίων είτε έγιναν αποδεκτές και θα παρουσιαστούν σε επιστημονικά συνέδρια είτε θα δημοσιευτούν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Απευθυνόμενος στους 28 αποφοίτους ο Διευθυντής της Θ.Σ.Ε.Κ. υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της αποστολής της Εκκλησίας και τους προέτρεψε να διατηρήσουν άρρηκτους τους δεσμούς τους με τη μητέρα τροφό Σχολή τους.

Η κύρια ομιλία της τελετής έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β´, ιδρυτή και πρόεδρο του Συμβουλίου της Θ.Σ.Ε.Κ., ο οποίος επεσήμανε ότι χρόνο με τον χρόνο η Θ.Σ.Ε.Κ. αναδεικνύεται στη συνείδηση όλων ως θεολογική κυψέλη για τους σπουδαστές και πνευματική τροφός για τον λαό της Κύπρου. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια του τόσο για το θεάρεστο έργο που επιτελείται στη Σχολή από τον Διευθυντή και το λοιπό διδακτικό προσωπικό όσο και για τη στάση των φοιτητών της Σχολής, οι οποίοι μη παρασυρόμενοι από τα υλιστικά ρεύματα του κόσμου και της εποχής μας, ακολουθούν με ζήλο την εκκλησιαστική ζωή, οραματιζόμενοι ένα πιο συνειδητό εκκλησιαστικό μέλλον για την Κύπρο.

Kατά τη διάρκεια της τελετής χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Ανδρέας Παπούλας (ΠΛΕ) εκ μέρους του Έντιμου Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, και οι πρωτεύσαντες απόφοιτοι των Π.Σ. (Διάκ. Χριστοφής Σαμαράς – Π.Π.Σ. 2021, Μάριος Ασσιώτης & Γεώργιος Μυλωνάς – Π.Π.Σ. 2022, Λουίζα Μιχαήλ – Μ.Π.Σ. 2022).

Στο πλαίσιο της τελετής έγινε απονομή Βραβείων Ακαδημαϊκής Αριστείας καθώς και Ειδικών Βραβείων, συνολικού ύψους 13250 ευρώ, που αθλοτεθήκαν είτε από εξωτερικούς φορείς (ΚΕΟ, «Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Παραλιακό Μέτωπο Πάφου», «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ηρωομάρτυρα Σάββα Χατζηπαντελή και Ανδρούλλας Χατζηπαντελή»), είτε από τη Θ.Σ.Ε.Κ. (Βραβείο Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, Ιφιγενείας και Χαραλάμπου Μαραθεύτου, Νίκου Παλλαρή, Χριστοδούλου Παπαδοπούλου, Ρολάνδας και Θεοδώρου Παπαδοπούλλου, Ιερών Ναών Παναγίας Φανερωμένης, Χρυσελεούσης Στροβόλου, Παλλουριωτίσσης και Τράχωνα).

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των πτυχίων από τον Μακαριώτατο.

Ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο της Σχολής.

Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος το Κουαρτέτο Εγχόρδων Concordia (με τους Κωνσταντίνο Δεμιρτζόγλου και Βίκη Χατζηανδρέου στο βιολί, τον Νικόλα Ευθυμίου στη βιόλα και τον Δώρο Ζήσιμο στο τσέλο) προσέδωσε μια ιδιαίτερη νότα στην όλη εκδήλωση, εκτελώντας τόσο τα μουσικά κομμάτια από τον Handel και τον Vivaldi που συνόδευσαν τις πομπές των φοιτητών και των καθηγητών όσο και τέσσερα κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια («Ψιντρή βασιλιτζιά μου», «Το γιασεμίν» «Αχερόμπασμαν», «Αίγια Κότσιηνη») κατά τη διάρκεια της τελετής. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Τελετή Αποφοίτησης εδώ.