Δ´ Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο Θ.Σ.Ε.Κ.

Δ´ Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο Θ.Σ.Ε.Κ.


Δ´ ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Θ.Σ.Ε.Κ.

22-23 Φεβρουαρίου 2019

 Θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2019 στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου το Δ´ Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Θ.Σ.Ε.Κ με θέμα:

Mνήμες και Βιώματα Κατεχομένων:

HΠερίπτωση της Κατωκοπιάς – 700 χρόνια ιστορίας, πίστης και παράδοσης

Τα ετήσια επιστημονικά συνέδρια της Θ.Σ.Ε.Κ., τα οποία συνδιοργανώνονται από τη Θ.Σ.Ε.Κ και τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πραγματεύονται θέματα Θεολογίας και Ιστορίας και απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης. Τα πρώτα τρία συνέδρια επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που αφορούσαν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, και το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το φετινό συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από τη ΔΜΕ του Υ.Π.Π., τη Θ.Σ.Ε.Κ. και την Κοινότητα Κατωκοπιάς θα έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα την κατεχόμενη Κατωκοπιά, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης 700 χρόνων από την πρώτη μαρτυρούμενη γραπτή αναφορά του τοπωνυμίου “Κατωκοπιά”. Στόχος του Συνεδρίου είναι η εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν την τοπική ιστορία, την πίστη και την παράδοση της Κατωκοπιάς, όπως επίσης και η ανάδειξη άγνωστων πτυχών του παρελθόντος της, ούτως ώστε να διαφανεί ότι οι μνήμες και τα βιώματα από την κατεχόμενη γη μας δεν σταματούν στην τραγωδία του 1974 ούτε μπορούν να σταματούν στο χρονικό εκείνο όριο.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18:00-20:30, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταφερθούν στην Αίθουσα Συνεδρίων και Προβολών της Θ.Σ.Ε.Κ, στην Οδό Ισοκράτους 7 (παραπλεύρως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής). Οι εισηγήσεις θα αρχίσουν στις 9:00 και θα ολοκληρωθούν στις 13:30.

Το συνέδριο θα είναι ανοικτό για το ευρύ κοινό.