Eπιτυχής ολοκλήρωση του Βιωματικού-Διαδραστικού Εργαστηρίου Βότανων στο πλαίσιο του Έργου AUGE

Eπιτυχής ολοκλήρωση του Βιωματικού-Διαδραστικού Εργαστηρίου Βότανων στο πλαίσιο του Έργου AUGE

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 4 Ιουλίου το απόγευμα το Βιωματικό-Διαδραστικό Εργαστήριο “Aς μάθουμε για τα βότανα της Βίβλου κι ας φτιάξουμε έναν βοτανόκηπο”. Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου AUGE (Αdvancing Utterly Green Environments), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εrasmus+ με Συντονιστή τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου και Εταίρο την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Στο εργαστήριο έλαβαν μέρος συνολικά 13 παιδιά, ηλικίας 7-11 ετών με τους γονείς τους. Στόχος του εργαστηρίου ήταν αφενός, να δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να συζητήσουν κάποια από τα βότανα τα οποία απαντούν στη Βίβλο, ούτως ώστε να αντιληφθούν τη σημασία που είχαν τα βότανα στη ζωή των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων. Αφετέρου, να μάθουν να αναγνωρίζουν κάποια γνωστά βότανα και αρωματικά φυτά, όπως ο δυόσμος, η αρμπαρόριζα, το θυμάρι, το θρουμπί, το φασκόμηλο, ο βασιλικός, η ρίγανη, η λουίζα και το δεντρολίβανο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν και να μυρίσουν τα πιο πάνω βότανα, να παρατηρήσουν το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα των φύλλων τους, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη χρήση τους. Αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής, όπου όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν 2 τουλάχιστον βότανα/αρωματικά φυτά σε χώρο που είχε προετοιμαστει εκ των προτέρων, με σκοπό τη δημιουργία ενός μικρού βοτανικού κήπου. Επιπρόσθετα, οι μικροί «κηπουροί» ετοίμασαν 25 υπέροχα γλαστράκια με βότανα και λουλούδια, για να δοθούν ως δώρο σε άτομα της τρίτης ηλικίας και σε άτομα με αναπηρίες. Μάλιστα, ετοίμασαν παράλληλα και συνοδευτικά σχέδια/σημειώματα, ώστε τα δώρα τους να έχουν ένα πιο προσωπικό στίγμα. Κάποια από τα «πράσινα δώρα» των παιδιών θα δοθούν σε ηλικιωμένους στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα την Κυριακή 10 Ιουλίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ενώ κάποια άλλα θα αποσταλούν στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου. Η ετοιμασία των «πράσινων δώρων» ήταν συμβολική, καθώς ένας άλλος στόχος του εργαστηρίου ήταν να ενσταλάξει στα παιδιά την ιδέα ότι κάθε πράσινη πράξη μας είναι στην ουσία μια πράξη αγάπης, που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην κοινωνία και στον κάθε ένα ξεχωριστά. Η δράση ολοκληρώθηκε με το σύνθημα ότι όλοι θα πρέπει να αφήνουμε παντού το πράσινό μας αποτύπωμα. To πρώτο μέρος του Εργαστηρίου Βοτάνων ανέλαβε ο κ. Αντώνης Καλογεράκης και το δεύτερο η Δρ Μαρία Παύλου, Συντονίστρια του Έργου AUGE.

Θερμότατες ευχαριστίες εκφράζουμε στον κ. Αντώνη Καλογεράκη, Υπεύθυνο του Ινστιτούτου Οικολογίας της ΟΑΚ, ο οποίος συζήτησε με τα παιδιά για τα βότανα της Βίβλου εξηγώντας τις πολλαπλές χρήσεις των βοτάνων στη ζωή μας (π.χ. στη μαγειρική, στη φαρμακευτική, την αρωματοποιΐα κ.λπ.), και στα μέλη του προσωπικού της Θ.Σ.Ε.Κ.: κ. Λουίζα Μιχαήλ, για τις ασκήσεις ενδυνάμωσης στην αρχή του εργαστηρίου και κ. Μάριο Ασσιώτη για τη στήριξή του καθόλη τη διάρκεια του εργαστηρίου. Eυχαριστίες, επίσης, στον Διευθυντή της ΘΣΕΚ, Πρωτ. Κυπριανό Κουντούρη, για την ενεργό συμμετοχή του στη δημιουργία του βοτανόκηπου, και στις κυρίες Μαρία Δημοσθένους και Δέσποινα Πιτσιλλή για τη διευθέτηση διανομής των “πράσινων” δώρων των παιδιών σε άτομα τρίτης ηλικίας στον Καθεδρικό Ναό Απόστολου Βαρνάβα και στο Ίδρυμα Χριστού Στέλιου Ιωάννου αντιστοίχως. 

Ευχαριστούμε, τέλος, τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους, που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Εν αναμονή των υπολοίπων πράσινων εργαστηρίων μας σε Λευκωσία και Πάφο.

Για το βίντεο της δράσης εδώ