Eπιτυχής έκβαση της εκδήλωσης της ΘΣΕΚ για τους Τρεις Ιεράρχες

Eπιτυχής έκβαση της εκδήλωσης της ΘΣΕΚ για τους Τρεις Ιεράρχες

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2025, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, τίμησαν με την παρουσία τους αρχιερείς, αξιωματούχοι του κράτους, μέλη του ιερού κλήρου και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση άνοιξε με ψαλμούς από τον Βυζαντινό Χορό της ΘΣΕΚ υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Δημήτρη Ιεροδιακόνου και με καλωσόρισμα από τον Διευθυντή της ΘΣΕΚ, Πρωτ. Κυπριανό Κουντούρη. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Έντιμο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργο Παπαναστασίου, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, ο οποίος απουσίαζε στα Τίρανα για την  κηδεία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κώστας Ν. Κωνσταντινίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και  Συνεργάτης Καθηγητής στο νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της ΘΣΕΚ «Ορθόδοξη Θεολογία στην Ανατολική Μεσόγειο». Στην εμβριθή και μεστή ομιλία του με τίτλο « συμβολὴ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν στὴνκαθιέρωση τῆς Ἑλληνικῆς Παιδείας στὴν ἐκπαίδευση τῶν Χριστιανῶν», ο κ. Κωνσταντινίδης παρείχε μια εποπτική εικόνα της μακραίωνης ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, εξαίροντας την τεράστια σημασία που προσέδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες στον ανθρωποπλαστικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει η παιδεία. Όπως υπογράμμισε στην κατακλείδα της ομιλίας του, σε μια εποχή όπου αυτός ο ανθρωποπλαστικός χαρακτήρας έχει αμαυρωθεί και τεθεί στο περιθώριο, «τα μηνύματα των Τριών Ιεραρχών καθίστανται σήμερα όσο ποτέ επίκαιρα και καθοδηγητικά».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Μεγάλου Βασιλείου Πρὸς τοὺς Νέους ὅπως ἂν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων. Τα αποσπάσματα ανέγνωσαν ο Σπυρίδων Φούσκας, δευτεροετής φοιτητής του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Θεολογίας, η Εύη Χατζηκωστή, φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα» και ο π. Σταύρος Λαός, φοιτητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ορθόδοξη Θεολογία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο της Θεολογικής Σχολής.

Η ΘΣΕΚ εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους, όσοι έδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση, στην Εταιρεία ΚΕΟ, που υπήρξε χορηγός της εκδήλωσης, και στο ΡΙΚ για την απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης από το Β΄ Τηλεοπτικό Κανάλι του.