Eμπειρίες εισερχόμενων και εξερχόμενων φοιτητών Erasmus – Εμπειρίες εξερχόμενου Διοικητικού Προσωπικού

Eμπειρίες εξερχόμενων φοιτητών

Ανδρέας Ιωάννου

O Aνδρέας Ιωάννου, τριτοετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2020/21 στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. O Aνδρέας είχε φοιτήσει στο ίδιο Τμήμα και κατά το εαρινό εξάμηνο 2019/20.

Η εμπειρία μας από το Erasmus θα μας μείνει, πιστεύω, αξέχαστη στην υπόλοιπη ζωή μας. Μας δόθηκε, δια μέσου του  Erasmus, η ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα. Η Αθήνα είναι μια πόλη, η οποία ελκύει τον κάθε τουρίστα, πόσο μάλλον κάποιο φοιτητή. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντήσαμε οι φοιτητές Erasmus αυτές τις δύο χρονιές, ένεκεν της ενσκήψασας επιδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που εφαρμόστηκαν, μπορώ να πω πως, αν βάλουμε τη ζυγαριά, ζυγίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, η ζυγαριά θα βγει προς τα θετικά. Μας ελέησε ο Θεός και μέχρι στιγμής δεν νοσήσαμε. Βρήκαμε μία πολύ καλή ενορία στο Περιστέρι Αττικής, όπου διαμένουμε, που την αγαπήσαμε και μας αγάπησε. Πρόκειται για την ενορία του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου και Οσίας Ευγενίας. Η αγάπη και η φιλοξενία των ενοριτών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που διακρίναμε και τους ευχαριστούμε για όλα.

Με τα σύγχρονα μέσα και συγκοινωνίες, όπως διαπιστώσαμε, μπορεί κάποιος να γυρίσει πολλά μέρη της Ελλάδας και να δει μοναδικά στον κόσμο τοπία χωρίς να ακριβοπληρώσει. Θα γνωρίσει στην Αθήνα την πηγή του πολιτισμού αναζητώντας μουσεία και βλέποντας, καθώς διασχίζει τις μεγάλες λεωφόρους και πλατείες, τα πανέμορφα αγάλματα και μνημεία που με την επιβλητικότητά τους καθηλώνουν τους περαστικούς! Αξίζει τον κόπο να πάει κάποιος μόνο μια εβδομάδα και μόνο στην Αθήνα, που πάρα πολλοί το κάνουν. Δεν αξίζει να πάει κάποιος πέντε και πλέον μήνες χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει ο ίδιος ούτε ένα ευρώ;

Στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτούμε, είδαμε και ακούσαμε εξαίσιους καθηγητές με πλούσια μόρφωση τόσο στο θεολογικό κυρίως, όσο και στο υπόλοιπο επιστητό. Μάλιστα, σε αίτημά μας προς δύο καθηγητές δογματικής, ώστε να γίνονται μία φορά την εβδομάδα ενισχυτικά επιμορφωτικά σεμινάρια τρίωρα, ώστε να θέτονται με πιο πολλή άνεση οι απορίες μας και για τα δύσκολα θέματα των μαθημάτων αλλά και για τα επίκαιρα θέματα που προκύπτουν στην Εκκλησία, οι καθηγητές δέχτηκαν με μεγάλη χαρά και τους ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας! Αυτό θα πει ζήλος. Αυτό θα πει προσφορά. Αυτό θα πει αγάπη και θυσία.

Τέλος, δεν μετανιώνουμε καθόλου για την εμπειρία αυτή που ζήσαμε και θα την κρατήσουμε μέσα μας ως κάτι το ιερό και πολύ χρήσιμο για την μετέπειτα πορεία, και σε επίπεδο πανεπιστημιακό αλλά και σε επίπεδο κυρίως κοινωνικότητας και διαμόρφωσης χαρακτήρα, πρώτα ο Θεός! Σας λέμε υπεύθυνα ότι κανείς ο οποίος το τόλμησε, μέχρι στιγμής το μετάνιωσε.

Κώστας Ριαλάς

Ο Κώστας Ριαλάς,  δευτεροετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2020/21 στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ.

Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα Εράσμους ήταν μοναδική και πέραν πάσης προσδοκίας. Παρά το γεγονός ότι έτυχε μέσα στην πανδημία με όλα τα γνωστά περιοριστικά μέτρα, εν τούτοις  μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής σε μια μεγαλούπολη με ανεπτυγμένο το αίσθημα μάθησης και αυτοβελτίωσης εφ’ όρου ζωής. Επίσης, γνώρισα από κοντά το βαθύ θρησκευτικό φρόνημα ενός λαού, που αποπνέει σε κάθε του βήμα ορθόδοξη πατερική Θεολογία. Δεν μου έλειψε ούτε μέρα η δυνατότητα εκκλησιασμού χάριν της αυταπαρνήσης του Ιερέα στην ενορία της διαμονής μου. Παρόλο που τα μαθήματα διδάσκονταν διαδικτυακά ήταν τόσο ενδιαφέροντα, που γίνονταν με ανοικτές κάμερες και ζωντανή συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών! Η αυτονομία κάθε καθηγητή να θέτει δικές του παραμέτρους στη διδασκαλία διευκόλυνε αφάνταστα τη συμμετοχή, τη μάθηση και την εξέταση των μαθημάτων. Θα έλεγα ανεπιφύλακτα ότι δικαίως η Αθήνα χαρακτηρίζεται ως η μητρόπολη του ελληνικού πνεύματος. Ελπίζω να μου ξαναδοθεί αυτή η ευκαιρία. Ευχαριστώ από καρδιάς τον θεσμό του Εράσμους  και εύχομαι ο Θεός να ευλογεί το επωφελές έργο του!

Γιώργος Μυλωνάς

O Γιώργος Μυλωνάς, δευτερετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019/20 στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. 

Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι μια πολύτιμη εμπειρία την οποία παρέχει η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου στους φοιτητές της. Ως φοιτητής μέσω Erasmus+ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, νιώθω ότι έχω κερδίσει πολλά από τη φοίτηση και διαμονή μου στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι μια πολύ όμορφη πόλη, που συνδυάζει την ορθόδοξη παράδοση, τον αρχαίο πολιτισμό και τη σύγχρονη αστική ζωή. Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα αξιόλογο τμήμα σπουδών. Οι φοιτητές μέσω του προγράμματος Erasmus+ έχουμε πολλές διευκολύνσεις και πλεονεκτήματα. Βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας ως φοιτητής Erasmus+, θεωρώ ότι η οικονομική ενίσχυση που μας δίνεται από το πρόγραμμα και οι λοιπές διευκολύνσεις μας επιτρέπουν μια άνετη φοίτηση και διαμονή χωρίς οικονομικές ανησυχίες. Προτρέπω όλους τους φίλους συμφοιτητές της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας της Κύπρου να δοκιμάσουν αυτή την ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία του Erasmus+, την οποία προσφέρει η Σχολή. μας.

Εμπειρίες εισερχόμενων φοιτητών

Χρυσούλα Σαλωμίδου

Η Χρυσούλα Σαλωμίδου, τεταρτοετής προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2020/21 στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας της Θ.Σ.Ε.Κ. 

Τα λόγια είναι λίγα για να μπορέσω να περιγράψω την εμπειρία που απλόχερα μου προσέφερε το Erasmus. Πέντε υπέροχοι μήνες γνωρίζοντας την Κύπρο, τους ανθρώπους της, αλλά και φοιτητές απ᾽ όλο τον κόσμο που αγάπησαν όσο τίποτα τη χώρα αυτή και με τους οποίους γίναμε μια οικογένεια! Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τεράστια “αγκαλιά”, που τόσο απλόχερα μας δόθηκε από τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, τη Θεολογική μας Σχολή. Ναι, πλέον είναι “μας”, διότι γίναμε κι εμείς μέλη αυτής της υπέροχης οικογένειας. Από την πρώτη στιγμή οι συμφοιτητές, οι καθηγητές μας και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής μας προσέφεραν ό,τι κι αν χρειαζόμασταν, μα πάνω απ᾽ όλα μας προσέφεραν αγάπη και ένα δεύτερο σπίτι, στο οποίο πάντοτε θα μπορούμε να επιστρέφουμε με χαρά. Δεν θα πω άλλα – θα κλείσω μόνο με το ότι έχω ένα πολύ γεμάτο και χαρούμενο συναίσθημα από τις σπουδές μου σ᾽αυτό το πανέμορφο νησί. Πραγματικά κανένας δεν πρέπει  να χάνει την εμπειρία του Erasmus, όπου και αν αυτή πρόκειται να τον οδηγήσει, καθώς αυτός ο δρόμος είναι πολύ γλυκός και κρύβει πολλά όνειρα και εκπλήξεις για όποιον αποφασίσει να τον διαβεί!

 

 

 

Εμπειρίες εξερχόμενων μελών του Διοικητικού Προσωπικού φοιτητών

Κινητικότητα της κ. Άννας Χριστοδούλου, Γραμματέας Προγραμμάτων Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ.

Με γνώμονα το κριτήριο της Θ.Σ.Ε.Κ. για κατά προτεραιότητα συμμετοχή των μελών με μικρότερη εμπειρία που θα ωφεληθούν ουσιωδώς στο διοικητικό τους έργο από την κατάρτιση μέσω της κινητικότητας Erasmus+, η Γραμματέας Προγραμμάτων Σπουδών κα. Άννα Χριστοδούλου ήταν το πρώτο μέλος του διοικητικού προσωπικού  που επιλέχθηκε και διεξήγαγε επιτυχώς την κινητικότητα της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ελλάδα).

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητάς της είχε την ευκαιρία να καταρτιστεί σε καλές πρακτικές του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μέσω της επαφής με άτομα που υπηρετούν σε ανάλογη θέση, τα οποία έχουν τεράστια πείρα και αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για στην κατάρτισή της. Αυτές τις πρακτικές τις ενσωμάτωσε στη συνέχεια στη λειτουργία της Θ.Σ.Ε.Κ.. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της κινητικότητας, ο πρώτος κύκλος σπουδών του προπτυχιακού Π.Σ. Θεολογίας της Θ.Σ.Ε.Κ. δεν είχε ολοκληρωθεί και δεν είχε γίνει τελετή αποφοίτησης. Η κα.  Χριστοδούλου είχε την ευκαιρία να καταρτιστεί στην προετοιμασία όλων των σχετικών εντύπων για τους μελλοντικούς αποφοίτους στα πλαίσια της εκπαίδευσής της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Λίγους μήνες μετά την επιστροφή της πραγματοποιήθηκε η πρώτη τελετή αποφοίτησης της Θ.Σ.Ε.Κ.. Η εμπειρία από την κινητικότητα βοήθησε την κα. Χριστοδούλου στην προετοιμασία όλων των απαραίτητων εντύπων για την τελετή αποφοίτησης.

Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, είχε την ευκαιρία να δει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης και αρχειοθέτησης πληροφοριών της γραμματείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της βιβλιοθήκης, να μελετήσει διάφορα έντυπα που χρησιμοποιούνται για τα πιστοποιητικά των φοιτητών και συνέβαλλε στις δραστηριότητες του προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ψηφιοποίηση έντυπου αρχειακού υλικού.

Κινητικότητα κ. Έλενας Λοΐζου, Λειτουργού Φοιτητικής Μέριμνας και Εισδοχής Φοιτητών της Θ.Σ.Ε.Κ., μέσω του Προγράμματος ERASMUS+

Ως λειτουργός της Φοιτητικής Μέριμνας και Εισδοχής Φοιτητών στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου τους τελευταίους 44 μήνες, θεώρησα πως ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιήσω την δυνατότητα που μου έδινε το πρόγραμμα Erasmus+ (κινητικότητα διοικητικού προσωπικού) για να γνωρίσω άλλα άτομα που εργάζονται στον ίδιο τομέα περισσότερα χρόνια σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις και εμπειρίες που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο της εργασίας μας.

Επισκέφθηκα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά τις ημερομηνίες 9-15 Νοεμβρίου 2022. Ο κ. Σωτήριος Δεσπότης (Καθηγητής Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ) και η κ. Κίρκη Κεφαλαία (Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ), τους οποίους υπέρ ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσαν, φρόντισαν να ξεναγηθώ σε διάφορες δομές του Πανεπιστημίου και να γνωρίσω άτομα από τις διοικητικές υπηρεσίες και την Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ξενάγηση περιελάβανε την Πανεπιστημιακή Λέσχη, όπου εκεί η Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Λέσχης κ. Μαριάννα Μπεκέ με ενημέρωσε αναλυτικά πως λειτουργούν οι δομές και οι υπηρεσίες τις Φοιτητικής Μέριμνας, ποιες υπηρεσίες προσφέρονται στους φοιτητές και με ξενάγησε σε όλους τους χώρους της Λέσχης. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητάς μου επισκέφθηκα επίσης το κτίριο Ακαδημίας Αθηνών στο οποίο στεγάζεται το γραφείο Erasmus και το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, όπου η προϊσταμένη του τμήματος κ. Φωτεινή Φρυδά με ενημέρωσε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις υπηρεσίες του τμήματος. Επισκέφθηκα επίσης τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου γνώρισα και συνομίλησα με άτομα που εργάζονται στη γραμματεία και στις διοικητικές δομές των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων και ξεναγήθηκα τόσο στους χώρους της Σχολής όσο και στην βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής.

Η επίσκεψή μου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία καθώς αφενός γνώρισα άτομα με μεγάλη εμπειρία που εργάζονται στην διοίκηση ενός αξιόλογου με μεγάλη ιστορία και παράδοση οργανισμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λαμβάνοντας από αυτούς  πληροφορίες και καλές πρακτικές τις οποίες θα εφαρμόσω στο δικό μου πλαίσιο εργασίας. Αφετέρου, η κινητικότητά μου έχει συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς πριν την αναχώρησή μου υποσχεθήκαμε ότι θα υπάρξουν μελλοντικές κινητικότητες τόσο από άτομα του διοικητικού προσωπικού όσο και με μέλη ΔΕΠ.

Κινητικότητα κ. Μάριου Ασσιώτη, Διοικητικό Προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ., μέσω του Προγράμματος ERASMUS+

Ως διοικητικό προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ και υπαγόμενος στο Τμήμα της Γραμματείας του Προπτυχιακού Τμήματος και στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μέσω του προγράμματος Erasmus+ (κινητικότητα διοικητικού προσωπικού), το Μόναχο της Γερμανίας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκα την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου, η οποία υπάγεται στο Ludwig Maximilian University of Munich κατά τις ημερομηνίες 16/12/2022 – 24/12/2022. Σκοπός της επίσκεψης μου ήταν να έρθω σε επαφή με άτομα τα οποία εργάζονται στον ίδιο τομέα με εμένα εξερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, κερδίζοντας νέες ιδέες  και πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και την Θ.Σ.Ε.Κ.

Στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με υποδέχθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος. Ακολούθως με έφερε σε επαφή με τον βοηθό γραμματέα της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής κύριο Schnitzler. Ο κύριος Schnitzler με ενημέρωσε αναλυτικά για τις υπηρεσίες που διαθέτει η Σχολή, για τα προγράμματα που χρησιμοποιούν σχετικά με τις αναρτήσεις των διαλέξεων, των ενημερώσεων, των βαθμολογίων. Επίσης με έφερε σε επαφή με τον πρόεδρο της φοιτητικής ένωσης, όπου είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση, αφού μου ανέφερε τις δραστηριότητες που κάνουν σαν φοιτητές και το πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους.

Είχα την μοναδική ευκαιρία να με ξεναγήσει σε όλο το Πανεπιστήμιο ο κύριος Νικολακόπουλος, να επισκεφθούμε τα εντυπωσιακά αμφιθέατρα στα οποία γίνονται τα μαθήματα όλων των Σχολών, το κεντρικό αμφιθέατρο, τις δυο βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου, το μεγάλο αναγνωστήριο των φοιτητών και την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων η οποία ήταν τοιχογραφημένη με όλη την Ελληνική Μυθολογία. Με την είσοδο μου στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου ένοιωσα μεγάλο δέος αφού στο πάτωμα μας καλωσόριζε ένα ψηφιδωτό το οποίο έγραφε Έφεσος και με μια γρήγορη ματιά αντίκριζα παντού το Ελληνικό στοιχείο, είτε από τοιχογραφίες, είτε από διάφορα ρητά Ελλήνων Φιλοσόφων. Επίσης ο κύριος Νικολακόπουλος με ενημέρωσε για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των διαλέξεων.

Επιπρόσθετα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωνε η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, όπου εκεί γνώρισα και το υπόλοιπο προσωπικό- καθηγητές της Σχολής, τον π.Daniel Benga καθηγητή Λειτουργικής, τον κύριο Αθανάσιο Βλέτση καθηγητή Δογματικής και τον κύριο Ανάργυρο Αναπλιώτη καθηγητή Κανονικού Δικαίου (είχα την ευκαιρία να γνωριζόμαστε από την συνεργασία που έχουμε στην Θ.Σ.Ε.Κ).

Με την επίσκεψη μου στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian University of Munich κατάφερα να αποκτήσω μοναδικές εμπειρίες, αφού από την μια γνώρισα ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο το οποίο ανήκει σε μια Δυτική χώρα και από την άλλη να επισκεφθώ και να γνωρίσω την μικρή Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή και πώς αυτή δουλεύει σε ένα καθολικό – προτεσταντικό περιβάλλον.  Επιπρόσθετα η κινητικότητα μου βοήθησε στην ενδυνάμωση των σχέσεων που έχει η Θ.Σ.Ε.Κ και η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Μονάχου. Επίσης, οι εικόνες που πήρα από το χιονισμένο Μόναχο, από τα χριστουγεννιάτικα χωριά και το εορταστικό Χριστουγεννιάτικο κλίμα έκαναν την εμπειρία της κινητικότητας μου ακόμη πιο ξεχωριστή.