Eμπειρίες εισερχόμενων και εξερχόμενων φοιτητών Erasmus

Eμπειρίες εξερχόμενων φοιτητών

Ανδρέας Ιωάννου

O Aνδρέας Ιωάννου, τριτοετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2020/21 στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. O Aνδρέας είχε φοιτήσει στο ίδιο Τμήμα και κατά το εαρινό εξάμηνο 2019/20.

Η εμπειρία μας από το Erasmus θα μας μείνει, πιστεύω, αξέχαστη στην υπόλοιπη ζωή μας. Μας δόθηκε, δια μέσου του  Erasmus, η ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα. Η Αθήνα είναι μια πόλη, η οποία ελκύει τον κάθε τουρίστα, πόσο μάλλον κάποιο φοιτητή. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντήσαμε οι φοιτητές Erasmus αυτές τις δύο χρονιές, ένεκεν της ενσκήψασας επιδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που εφαρμόστηκαν, μπορώ να πω πως, αν βάλουμε τη ζυγαριά, ζυγίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, η ζυγαριά θα βγει προς τα θετικά. Μας ελέησε ο Θεός και μέχρι στιγμής δεν νοσήσαμε. Βρήκαμε μία πολύ καλή ενορία στο Περιστέρι Αττικής, όπου διαμένουμε, που την αγαπήσαμε και μας αγάπησε. Πρόκειται για την ενορία του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου και Οσίας Ευγενίας. Η αγάπη και η φιλοξενία των ενοριτών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που διακρίναμε και τους ευχαριστούμε για όλα.

Με τα σύγχρονα μέσα και συγκοινωνίες, όπως διαπιστώσαμε, μπορεί κάποιος να γυρίσει πολλά μέρη της Ελλάδας και να δει μοναδικά στον κόσμο τοπία χωρίς να ακριβοπληρώσει. Θα γνωρίσει στην Αθήνα την πηγή του πολιτισμού αναζητώντας μουσεία και βλέποντας, καθώς διασχίζει τις μεγάλες λεωφόρους και πλατείες, τα πανέμορφα αγάλματα και μνημεία που με την επιβλητικότητά τους καθηλώνουν τους περαστικούς! Αξίζει τον κόπο να πάει κάποιος μόνο μια εβδομάδα και μόνο στην Αθήνα, που πάρα πολλοί το κάνουν. Δεν αξίζει να πάει κάποιος πέντε και πλέον μήνες χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει ο ίδιος ούτε ένα ευρώ;

Στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτούμε, είδαμε και ακούσαμε εξαίσιους καθηγητές με πλούσια μόρφωση τόσο στο θεολογικό κυρίως, όσο και στο υπόλοιπο επιστητό. Μάλιστα, σε αίτημά μας προς δύο καθηγητές δογματικής, ώστε να γίνονται μία φορά την εβδομάδα ενισχυτικά επιμορφωτικά σεμινάρια τρίωρα, ώστε να θέτονται με πιο πολλή άνεση οι απορίες μας και για τα δύσκολα θέματα των μαθημάτων αλλά και για τα επίκαιρα θέματα που προκύπτουν στην Εκκλησία, οι καθηγητές δέχτηκαν με μεγάλη χαρά και τους ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας! Αυτό θα πει ζήλος. Αυτό θα πει προσφορά. Αυτό θα πει αγάπη και θυσία.

Τέλος, δεν μετανιώνουμε καθόλου για την εμπειρία αυτή που ζήσαμε και θα την κρατήσουμε μέσα μας ως κάτι το ιερό και πολύ χρήσιμο για την μετέπειτα πορεία, και σε επίπεδο πανεπιστημιακό αλλά και σε επίπεδο κυρίως κοινωνικότητας και διαμόρφωσης χαρακτήρα, πρώτα ο Θεός! Σας λέμε υπεύθυνα ότι κανείς ο οποίος το τόλμησε, μέχρι στιγμής το μετάνιωσε.

Κώστας Ριαλάς

Ο Κώστας Ριαλάς,  δευτεροετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2020/21 στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ.

Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα Εράσμους ήταν μοναδική και πέραν πάσης προσδοκίας. Παρά το γεγονός ότι έτυχε μέσα στην πανδημία με όλα τα γνωστά περιοριστικά μέτρα, εν τούτοις  μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής σε μια μεγαλούπολη με ανεπτυγμένο το αίσθημα μάθησης και αυτοβελτίωσης εφ’ όρου ζωής. Επίσης, γνώρισα από κοντά το βαθύ θρησκευτικό φρόνημα ενός λαού, που αποπνέει σε κάθε του βήμα ορθόδοξη πατερική Θεολογία. Δεν μου έλειψε ούτε μέρα η δυνατότητα εκκλησιασμού χάριν της αυταπαρνήσης του Ιερέα στην ενορία της διαμονής μου. Παρόλο που τα μαθήματα διδάσκονταν διαδικτυακά ήταν τόσο ενδιαφέροντα, που γίνονταν με ανοικτές κάμερες και ζωντανή συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών! Η αυτονομία κάθε καθηγητή να θέτει δικές του παραμέτρους στη διδασκαλία διευκόλυνε αφάνταστα τη συμμετοχή, τη μάθηση και την εξέταση των μαθημάτων. Θα έλεγα ανεπιφύλακτα ότι δικαίως η Αθήνα χαρακτηρίζεται ως η μητρόπολη του ελληνικού πνεύματος. Ελπίζω να μου ξαναδοθεί αυτή η ευκαιρία. Ευχαριστώ από καρδιάς τον θεσμό του Εράσμους  και εύχομαι ο Θεός να ευλογεί το επωφελές έργο του!

Γιώργος Μυλωνάς

O Γιώργος Μυλωνάς, δευτερετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ., φοίτησε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019/20 στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. 

Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι μια πολύτιμη εμπειρία την οποία παρέχει η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου στους φοιτητές της. Ως φοιτητής μέσω Erasmus+ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, νιώθω ότι έχω κερδίσει πολλά από τη φοίτηση και διαμονή μου στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι μια πολύ όμορφη πόλη, που συνδυάζει την ορθόδοξη παράδοση, τον αρχαίο πολιτισμό και τη σύγχρονη αστική ζωή. Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα αξιόλογο τμήμα σπουδών. Οι φοιτητές μέσω του προγράμματος Erasmus+ έχουμε πολλές διευκολύνσεις και πλεονεκτήματα. Βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας ως φοιτητής Erasmus+, θεωρώ ότι η οικονομική ενίσχυση που μας δίνεται από το πρόγραμμα και οι λοιπές διευκολύνσεις μας επιτρέπουν μια άνετη φοίτηση και διαμονή χωρίς οικονομικές ανησυχίες. Προτρέπω όλους τους φίλους συμφοιτητές της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας της Κύπρου να δοκιμάσουν αυτή την ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία του Erasmus+, την οποία προσφέρει η Σχολή. μας.

Εμπειρίες εισερχόμενων φοιτητών

Χρυσούλα Σαλωμίδου

Η Χρυσούλα Σαλωμίδου, τεταρτοετής προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, φοίτησε κατά το εαρινό εξάμηνο 2020/21 στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας της Θ.Σ.Ε.Κ. 

Τα λόγια είναι λίγα για να μπορέσω να περιγράψω την εμπειρία που απλόχερα μου προσέφερε το Erasmus. Πέντε υπέροχοι μήνες γνωρίζοντας την Κύπρο, τους ανθρώπους της, αλλά και φοιτητές απ᾽ όλο τον κόσμο που αγάπησαν όσο τίποτα τη χώρα αυτή και με τους οποίους γίναμε μια οικογένεια! Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τεράστια “αγκαλιά”, που τόσο απλόχερα μας δόθηκε από τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, τη Θεολογική μας Σχολή. Ναι, πλέον είναι “μας”, διότι γίναμε κι εμείς μέλη αυτής της υπέροχης οικογένειας. Από την πρώτη στιγμή οι συμφοιτητές, οι καθηγητές μας και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής μας προσέφεραν ό,τι κι αν χρειαζόμασταν, μα πάνω απ᾽ όλα μας προσέφεραν αγάπη και ένα δεύτερο σπίτι, στο οποίο πάντοτε θα μπορούμε να επιστρέφουμε με χαρά. Δεν θα πω άλλα – θα κλείσω μόνο με το ότι έχω ένα πολύ γεμάτο και χαρούμενο συναίσθημα από τις σπουδές μου σ᾽αυτό το πανέμορφο νησί. Πραγματικά κανένας δεν πρέπει  να χάνει την εμπειρία του Erasmus, όπου και αν αυτή πρόκειται να τον οδηγήσει, καθώς αυτός ο δρόμος είναι πολύ γλυκός και κρύβει πολλά όνειρα και εκπλήξεις για όποιον αποφασίσει να τον διαβεί!