Aς φτιάξουμε έναν βοτανόκηπο αγάπης για τους ηλικιωμένους μας!

Aς φτιάξουμε έναν βοτανόκηπο αγάπης για τους ηλικιωμένους μας!

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Περνέρα φύτεψαν στον κήπο του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας 60 φυτά (βότανα, αρωματικά και λουλούδια) για τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται καθημερινά στο Κέντρο. Στη δράση έλαβαν μέρος 27 μαθητές της Ε´ και Στ´ τάξης, μαζί με τη Διευθύντρια του Σχολείου και τέσσερις εκπαιδευτικούς. Το δυναμικό «παρών» του έδωσε, βεβαίως, και το προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας και 20 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται εκεί τα πρωινά, όπως επίσης και φοιτητές και προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου (Θ.Σ.Ε.Κ.), η οποία σχεδίασε και συντόνισε την εν λόγω δράση. Στη δράση συμμετείχε και ο γνωστός βοτανολόγος Γιώργος Έλληνας, ο οποίος μοιράστηκε απλόχερα με τους παρευρισκομένους τις ποικίλες γνώσεις του για τις θεραπευτικές ιδιότητες διαφόρων βοτάνων όπως ο δυόσμος, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η λεβάντα κ.ά.

 

Αφού είδαν, μύρισαν και άκουσαν για τα διάφορα βότανα, οι μαθητές ανέλαβαν με περισσό ενθουσιασμό τη φύτευση των φυτών σε διάφορους χώρους του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας, οι οποίοι είχαν σκαλιστεί και προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Στο τέλος της δράσης οι μαθητές χάρισαν σε όλους τους ηλικιωμένους που ήταν παρόντες από μια γαριφαλιά και συζήτησαν μαζί τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Ειρήνη, μια εκ των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο Κέντρο, η παρουσία των παιδιών τη συγκίνησε βαθιά και την έκανε να νιώσει και η ίδια ξανά παιδί. Παρόμοια συναισθήματα μοιράστηκαν και άλλοι από τους ηλικιωμένους, καθώς η διά ζώσης διάδραση με τους μαθητές μετά την πάροδο πολλών μηνών περιορισμού λόγω της πανδημίας, υπήρξε καθόλα τονωτική και αναζωογονητική. Ενόσω οι μαθητές ήταν απασχολημένοι με τη δημιουργία του κήπου, ο μουσικός και τριτοετής φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ. Γιώργος Καλλονάς ψυχαγώγησε τους ηλικιωμένους παίζοντας στο βιολί του διάφορα παραδοσιακά τραγούδια και δη τραγούδια με αναφορές σε δέντρα και φυτά (Γιασεμίν, Ψιντρή Βασιλιτζιά, Πορτοκαλιά του Καράβα κ.λπ.). Οι ηλικιωμένοι τραγούδησαν μαζί με τους μαθητές, χόρεψαν, ενώ δεν έλειψαν και τα «τσιαττιστά».

Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση δόθηκε αφίσα με τα βότανα και καρτ ποστάλ με ένα πράσινο αποτύπωμα, ενώ μετά το πέρας των εργασιών όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τα γλυκά και τα δροσιστικά ποτά που ετοίμασε το προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας. Mε τη σειρά τους τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Περνέρα πρόσφεραν στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας και στη Θ.Σ.Ε.Κ. υπέροχες χειροτεχνίες.

Η δράση «Ας φτιάξουμε έναν βοτανόκηπο αγάπης για τους ηλικιωμένους μας» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος “Αdvancing Utterly Green Environments” (ΑUGE) [Προάγοντας Καθόλα Πράσινα Περιβάλλοντα], το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα Erasmus+, Βασική Δράση 2, Συμπράξεις Μικρής Κλίμακας, 2021-2-CY01-KA210-SCH-000048649). Του Προγράμματος ηγείται  η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου υπό τον συντονισμό της Δρος Μαρίας Παύλου, ενώ εταίρος στο Πρόγραμμα είναι η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Το Πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια 13 μηνών, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και την καλλιέργεια της πράσινης συνείδησης σε συνδυασμό με την ενσυναίσθηση και την ενεργό πολιτότητα. Κάθε πράξη που αφορά το περιβάλλον είναι στην ουσία της μια πράξη αγάπης που αφορά όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τον συνάνθρωπο. Η πρώτη δράση του Προγράμματος AUGE είχε ως στόχο να αναδείξει αυτή τη διπλή διάσταση των περιβαλλοντικών δράσεων και πιστεύουμε ότι πέτυχε τον στόχο της με τον πλέον εύγλωττο και συμβολικό τρόπο. Καθώς θα μεγαλώνουν και θα θάλλουν, τα 60 φυτά που φυτεύτηκαν στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας θα θυμίζουν καθημερινά στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί το μαγιάτικο εκείνο πρωινό που οι μαθητές του Δημοτικού Περνέρα «εισέβαλαν» στο κήπο τους κι άφησαν σε αυτόν χαμόγελα, καθαρά βλέμματα, παιδικές φωνές και 27 πράσινα αποτυπώματα αγάπης.

Ως συντονιστής του έργου η Θ.Σ.Ε.Κ. εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες στη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περνέρα, κ. Ροδούλα Νικολάου, για τον ενθουσιασμό με τον οποίο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Θ.Σ.Ε.Κ. για συμμετοχή στο Πρόγραμμα ΑUGE, αλλά και στους εκπαιδευτικούς που συνόδευσαν τους μαθητές και συμμετείχαν ενεργά στη δράση. Ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες στην κ. Χριστίνα Καραμανή, Υπεύθυνη των Προγραμμάτων για τους Ηλικιωμένους του  Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας, αλλά και σε όλο το προσωπικό του Κέντρου για την απλόχερη φιλοξενία και τον χρόνο που αφιέρωσαν για την προετοιμασία του χώρου, όπως και στον κ. Γιώργο Έλληνα για τη θετική του ανταπόκριση να συμμετάσχει στη δράση. Τέλος, θερμές ευχαριστίες στους φοιτητές και στο προσωπικό της Θ.Σ.Ε.Κ. που ενεπλάκησαν ενεργά και συνέβαλαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην επιτυχία της συνάντησης. Όσο για τους ηλικιωμένους που ήταν παρόντες στη δράση, τους ευχαριστούμε για την αμέριστη αγάπη και τα πλατιά, αφειδώλευτα χαμόγελα που μας χαρίζουν κάθε φορά. Ανεκτίμητη η αξία τους, όπως ανεκτίμητη είναι και η αξία των συναισθημάτων που ενεργοποίησε στους μαθητές η δράση και, πρωτίστως, η «μετα-χαρά» που αισθάνθηκαν μέσω της προσφοράς τους. Τα συναισθήματα αυτά αντικατοπτρίζονται στα έντονα χρώματα με τα οποία τα παιδιά φιλοτέχνησαν σχετικά σημειώματα που ετοίμασαν μετά το πέρας της επίσκεψής τους στο Πολυδύναμο Κέντρο.