7ο Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Ορθόδοξων Δογματολόγων

7ο Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Ορθόδοξων Δογματολόγων


7ο Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Ορθόδοξων Δογματολόγων που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας στο Παραλίμνι, από 5-7 Μαρτίου 2024.

Η Διεθνής Ένωση Ορθόδοξων Δογματολόγων (InternationalAssociation of Orthodox Dogmatic Theologians) αποτελείται από καθηγητές, ακαδημαϊκούς και ιδρύματα που εστιάζουν στη μελέτη και διδασκαλία της Ορθόδοξης Δογματικής θεολογίας, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής θεολογικής έρευνας στη Δογματική Θεολογία σε διεθνές επίπεδο μέσα στο πνεύμα της ιεράς παράδοσης και της λειτουργικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται διεθνή θεολογικά συμπόσια και συνέδρια.

Το 7ο Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Ορθόδοξων Δογματολόγων έχει ως γενικό θέμα: «Ο άνθρωπος κατ’ εικόνα Θεού» (The Human being in the image of God). Συνδιοργανώνεται και φιλοξενείται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και θα πραγματοποιηθεί στο Παραλίμνι από τις 5 μέχρι τις 7 Μαρτίου 2024. Το Διεθνές Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Γεωργίου.

Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν τριάντα περίπου καθηγητές, καθηγήτριες και ακαδημαϊκοί από το εξωτερικό (Λίβανο, Ελλάδα, Ρουμανία, Αμερική κ.α.) με ειδίκευση στη Δογματική θεολογία, μέλη της Διεθνούς Ένωσης Ορθόδοξων Δογματολόγων. Η θεματική του Διεθνούς Συμποσίου συνδέεται με τις τρέχουσες συζητήσεις περί της ταυτότητας των δύο φύλων, οι οποίες δίνουν την αφορμή για εξέταση των διαφόρων πτυχών μέσα από την προσέγγιση της Ορθόδοξης θεολογίας και παρέχουν την ευκαιρία να εκφρασθεί η θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας. Οι εισηγήσεις θα εξετάζουν θεματικές που αφορούν στη σχέση του ανθρώπου με τον Τριαδικό Θεό, το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Χριστού και την αποκατάσταση του ανθρώπου, τη πτυχή της κοινωνίας των προσώπων, το κατ’ εικόνα Θεού, τη θέωση του ανθρώπου, τα δύο φύλα στην προοπτική της εικόνας του Θεού, την Ορθόδοξη ανθρωπολογία και τις σύγχρονες επιστήμες, και την ευχαριστιακή προοπτική.