18ο  Συνέδριο του EARA στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, 24 – 27 Αυγούστου 2022 –Η Θ.Σ.Ε.Κ. κέρδισε τη διοργάνωση του επόμενου Συνεδρίου

18ο  Συνέδριο του EARA στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, 24 – 27 Αυγούστου 2022 –Η Θ.Σ.Ε.Κ. κέρδισε τη διοργάνωση του επόμενου Συνεδρίου

Η Δρ Όλγα Σολομώντος Κουντούρη, Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στη Θ.Σ.Ε.Κ., και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού EARA (European Association for Research in Adolescence), μαζί με ομάδα ακαδημαϊκών από την Κύπρο συμμετείχαν στο 18ο  Συνέδριο του EARA, το οποίο διεξάχθηκε από τις  24 μέχρι τις 27 Αυγούστου 2022, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Θέμα του συνεδρίου Adolescent Futures: Diverse and Digital και συμμετέχοντες 600 σύνεδροι κυρίως από την Ευρώπη. Οι στόχοι της Κυπριακής ομάδας ήταν πολλαπλοί και επιτευχθήκαν όλοι με επιμέλεια και  εντυπωσιακή παρουσία.  Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν: ο Μάριος Βρυωνίδης, Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, η Βασιλική Χριστοδούλου, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο UCLAN, η Μαρία Πετρίδου, Ειδικό Ακαδημαϊκό προσωπικό Θ.Σ.Ε.Κ., και η Ιωάννα Χατζηχαραλάμπους, συνεργάτης της Θ.Σ.Ε.Κ. Αναλυτικά, οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί με χρονολογική σειρά είχαν ως εξής:

Δεξίωση για διαφήμιση του 19ου συνεδρίου του  EARA στην Κύπρο, 24.8.2022 

Το βράδυ της 24ης Αυγούστου 2022, μετά την εναρκτήρια τελετή του 18ου Συνεδρίου EARA και παράλληλα με τη δεξίωση υποδοχής που έλαβε χώρα στο κτίριο Arts Building, του ιστορικού Πανεπιστημίου Trinity College Dublin, στο κέντρο του Δουβλίνου, προσφέρθηκε και η δεξίωση της Κύπρου. Με πολλή επιμέλεια μεταφέρθηκαν από την Κύπρο και παρουσιάστηκαν σε πιατέλες, με τα ονόματά τους στα αγγλικά, παραδοσιακά σπιτικά προϊόντα: κουμανταρία, ελιές μαύρες, ελιές τσακιστές, χαλούμι, λούντζα, αρκατένα, σουτζιούκος, καραμέλες χαρουπόμελου, παστόσυκα. Η ομάδα της Κύπρου σέρβιρε τους συμμετέχοντες του συνεδρίου  και παράλληλα μοίραζε διαφημιστικά για το συνέδριο της Κύπρου.  Πέρασαν γύρω στους 300 συμμετέχοντες και όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την παρουσίαση και τα κεραστικά της Κύπρου.

Συνεδρία Διοικητικού Συμβουλίου και Γενική Συνέλευση των μελών του EARA στην οποία παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε η πρόταση της Κύπρου για διοργάνωση του επόμενου Συνεδρίου του EARA, 25.8.2022   

 Η Δρ Όλγα Σολομώντος Κουντούρη είναι εκλεγμένο μέλος του οργανισμού και υπεύθυνη για τον συντονισμό των αντιπρόσωπων των διαφόρων χωρών στο EARA καθώς και εκδότρια του Newsletter, το οποίο εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο.  Την Πέμπτη 25.8.2022 συμμετείχε στη συνέλευση της διοικητικής επιτροπής, η οποία διήρκησε τρεις ώρες. Τρία από τα θέματα της συνεδρίας αφορούσαν (α) τις εργασίες των αντιπρόσωπων, τις αλλαγές και προσθήκες αντιπροσώπων, (β) τις 4 εκδόσεις του Newsletter (2020-2022) και (γ) την πρόταση για διοργάνωση του συνέδριου στην Κύπρο, στο οποίο παραχωρήθηκε ο περισσότερος χρόνος. Η πρόταση δόθηκε και ηλεκτρονικά και εκτυπωμένη σε βιβλιάριο.  Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου θα είναι το ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα αναλάβει τη διοργάνωση μαζί με την εταιρεία Easy Conference, συντονίστρια θα είναι η Όλγα Σολομώντος Κουντούρη, πλαισιωμένη από την οργανωτική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από Κύπριους και Ευρωπαίους ακαδημαϊκούς. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έκαναν εισηγήσεις και μέσα από γόνιμη συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα η υιοθέτηση της πρότασης.

Αμέσως μετά ακολούθησε η Γενική Συνέλευση των μελών του  EARA διάρκειας 1.30 ώρας, η οποία είχε να καλύψει αρκετά θέματα, καθώς και τη βράβευση τριών εξεχόντων ακαδημαϊκών. Δέκα λεπτά αφιερώθηκαν και στην παρουσίαση του Συνεδρίου στην Κύπρο, η οποία άρχισε με ένα δίλεπτο φιλμάκι για την Κύπρο, το οποίο παραχώρησε ο ΚΟΤ. Η Όλγα Σολομώντος Κουντούρη παρουσίασε επιγραμματικά τον χώρο και τον χρόνο του EARA 2024, τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά της Κύπρου,  καθώς και τη δέσμευση και την αφοσίωση στην επιτυχία του 19ου συνεδρίου τουEARA.

Συνεδρία των Διεθνών Αντιπροσώπων του  EARA, 26.8.2022

Την Παρασκευή 26.8.2022 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των διεθνών αντιπροσώπων του EARA, την οποία διοργάνωσε η Όλγα Σολομώντος Κουντούρη, ως υπεύθυνη των διεθνών αντιπρόσωπων και στην οποία συμμετείχαν 20 εκπρόσωποι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Όλγα Σολομώντος Κουντούρη καλωσόρισε τους παλιούς και νέους αντιπροσώπους. Ζήτησε από όλα τα υφιστάμενα μέλη να προσκαλέσουν νέα μέλη στον οργανισμό.  Παρουσιάστηκε και συζητήθηκε ο ρόλος του Εθνικού Αντιπροσώπου και οι νέες πρωτοβουλίες της εκλεγμένης επιτροπής EARA. Στη συνέχεια, διαφήμισε το επόμενο συνέδριο του EARA 2024 που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και διένειμε διαφημιστικά φυλλάδια και σελιδοδείκτες σε όλους τους εκπροσώπους, ώστε να το διαφημίσουν στην χώρα τους. Επιπλέον, ζήτησε τη δημοσίευση άρθρων στο ενημερωτικό δελτίο EARA και καταγράφηκαν εθελοντές, οι οποίοι θα βοηθήσουν στις επόμενες 4 εκδόσεις.

Εκπροσώπηση στις εκδηλώσεις του Συμβουλίου Νεαρών Ακαδημαϊκών

Η Μαρία Πετρίδου, Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος, Ειδικό Ακαδημαϊκό προσωπικό Θ.Σ.Ε.Κ. και εκλεγμένο μέλος του συμβουλίου των νεαρών ακαδημαϊκών του EARA συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις, κοινωνικές και ακαδημαϊκές που διοργανώθηκαν από την επιτροπή. Με την εμπειρία της αυτή θα πρωτοστατήσει σε ανάλογες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του 19ου Συνεδρίου EARA στην Κύπρο.

Παρουσίαση Συμποσίου και άρθρων, 26.8.2022  & 27.8.2022

Η ομάδα της Κύπρου συμμετείχε δυναμικά και στα ακαδημαϊκά δρώμενα.  Την Παρασκευή 26.8.2022 παρουσίασαν το συμπόσιο με θέμα «The quest for desistance: Implementing educational programs for young inmates to enhance their identity and to enable healthy social bonds.» Πρόεδρος του συμποσίου ήταν η Όλγα Σολομώντος Κουντούρη και τη συζήτηση έκανε διαδικτυακά η Jane Hurry, από το πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου. Άρθρα παρουσίασαν η ΙωάνναΧατζηχαραλάμπους: «Engagement in education during imprisonment: What are the benefits according to young inmates?», ο Μάριος Βρυωνίδης: «Empowering Learning Models in Prison (ELMIP): A socio-ecological approach in training both inmates and prison guards», η Μαρία Πετρίδου: «Convict Upskills Pathway (CUP) in Cyprus Prison: Technical, basic and soft skills training for inmates’ reintegration in the labor market and society” και η Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη: «Socially Excluded Youth of Media Literacy (SEMELI): Promoting ICT skills and Media Literacy in young inmates». Το Σάββατο 27.8.2022, η Βασιλική Χριστοδούλου παρουσίασε το άρθρο της: “A feasibility trial of an Acceptance and Commitment Therapy prevention program for adolescents: Wellbeing outcomes and teen voices”.