Αγγελική Λεονταρή

Dr-Angeliki-Leondari

Αγγελική Λεονταρή

Καθηγήτρια Ψυχολογίας
Συνεργαζόμενο Ακαδημαικό Προσωπικό
  • Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, Ισοκράτους, 1-7 1016, Λευκωσία Κύπρος
  • Τηλέφωνο: 22443065
  • Φαξ: 22443050
  • Email: a.leontari@theo.ac.cy

Προφίλ

Η Δρ Αγγελική Λεονταρή είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Γνωστικό αντικείμενο τη Σχολική Ψυχολογία.  Ανήκει στο Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψυχολογίας τα μαθήματα της Συμβουλευτικής. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά με κριτές. Είναι βοηθός Σύνταξης στο περιοδικό Hellenic Journal of Psychology, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού International Journal of School and Cognitive Psychology, κριτής σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Υπήρξε ακαδημαϊκή Σύμβουλος στην Επιτροπή Ψυχολογίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (2004-2008) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (ΓΓΙΦ),  «Ενίσχυση των δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας» (2009-2011). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εικόνα του εαυτού, την εικόνα του σωματικού εαυτού, την αυτο-εκτίμηση, τους ‘δυνητικούς εαυτούς’, τα κίνητρα μάθησης και επίτευξης, την  κατανόηση της έννοιας του θανάτου και της μεταθανάτιας ζωής από τα παιδιά και το άγχος του θανάτου.

Σπουδές

1992 – Diploma στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, Central School of Counselling and Therapy,   Λονδίνο

1992 – Διδακτορικό, “A study of self-concept, locus of control and causal attributions in ‘special’ and    ‘regular’    class children”, London University, Institute of Education.

1987 –  Master of Arts (MA) στην Aναπτυξιακή Ψυχολογία του Παιδιού, London University, Institute   of Education.

1986 – Diploma στην Aναπτυξιακή Ψυχολογία του Παιδιού και την Προσχολική Aγωγή,  London University, Institute of Education.

1985 – B.A. Honours στη Ψυχολογία, University of South Africa, Department of Psychology.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και το συγγραφικό της έργο επικεντρώνονται στη Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική και την Σχολική Ψυχολογία καθώς επίσης εστιάζονται στην εικόνα του εαυτού, την εικόνα του σωματικού εαυτού, την αυτο-εκτίμηση, τους ‘δυνητικούς εαυτούς’, τα κίνητρα μάθησης και επίτευξης, την  κατανόηση της έννοιας του θανάτου και της μεταθανάτιας ζωής από τα παιδιά και το άγχος του θανάτου. 

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

Λεονταρή Α. (2011). Η σημασία της εικόνας του σωματικού εαυτού για την ψυχική υγεία νεαρών ανδρών και γυναικών: Συμβουλευτικές παρεμβάσεις. Hellenic Journal of Psychology, 8, 309-337.

Leondari, A., Magos, K., & Oikonomou, A. (2012). From the fear of death to the fear of ‘dissimilar other’: a research in elementary school classroom. Education 3-13: International Journal of Primary, Elementary and Early years education. 1-12.

Bonoti, F., Leondari, A., & Mastora, A. (2013). Exploring children’s understanding of death: through drawings and the death concept questionnaire. Death Studies, 37, 47-60.

Chatzistamatiou, M., Dermitzaki, I., Efklides, A, Leondari, A. (2015). Motivational and affective determinants of self-regulatory strategy use in elementary school mathematics. Educational Psychology, 35(7), 835-850.

Mouratidi, P. S., Bonoti, F., & Leondari, A. (2015). Children’s perceptions of illness and health: An analysis of drawings. Health Education Journal, 1-14. DOI: 10.1177/0017896915599416.