6ο Πολιτιστικό Απόβραδο ΘΣΕΚ – αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β´

6ο Πολιτιστικό Απόβραδο ΘΣΕΚ – αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β´

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00-20:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής (Ισοκράτους 1-7, 1016, Λευκωσία)  με τίτλο:

 Νέα  στοιχεία  για ορθόδοξες γυναικείες  μονές στη μεσαιωνική Λευκωσία

Ομιλήτρια

Δρ Νάσα Παταπίου

(Ιστορικός- Ερευνήτρια)

Η  διάλεξη θα μεταδίδεται και διαδικτυακά και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του πιο κάτω συνδέσμου:

Click here to join the meeting

Meeting ID: 377 631 358 027
Passcode: jdgDvz

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22443055 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@theo.ac.cy.

Η διάλεξη εντάσσεται στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει η ΘΣΕΚ για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β´.

 

Περίληψη διάλεξης

Οι ορθόδοξες γυναικείες μονές της μεσαιωνικής Λευκωσίας, σύμφωνα με τις πηγές και το αρχειακό υλικό, ανέρχονταν στις πέντε και ήταν η Παναγία η Φανερωμένη, η Παναγία η Παλλουριώτισσα, η Μονή των Αγίων Πάντων, η Μονή του Αγίου Μάμαντος των Περιβολιών   και η Γυναικεία Μονή (to genechyo), επίσης, αφιερωμένη  στη Θεοτόκο και μονίμως μνημονευόμενη στις πηγές ως Monasterio delle donne  ή delle femine.  Η  μονή αυτή, όπως  θα σχολιαστεί στη διάλεξη, μπορεί να  ταυτιστεί με την Παναγία τη Χρυσαλινιώτισσα (Αλινιώτισσα ή και Χρυσοπράσινη).

 Νέα στοιχεία θα παρουσιαστούν  για την οικονομική ενίσχυση της  Γυναικείας Μονής  από ένα μέλος της οικογένειας Φλάτρο  και θα εξεταστεί η σχέση  των Ποδοκάθαρων και των Συγκλητικών, δύο σημαντικών τότε οικογενειών της Κύπρου, με την ίδια μονή. Επιπρόσθετα  στοιχεία  θα δοθούν σχετικά με το κοιμητήριο που  η μονή διέθετε.  Για τη σχεδόν άγνωστη  γυναικεία  μονή  των Αγίων Πάντων (Sancti Pantes)  Λευκωσίας, η οποία εξέλιπε και μνημονεύεται άπαξ στο έργο  του Στέφανου Lusignan θα γίνει μνεία σε δύο πηγές του 15ου αιώνα για ένα κληροδότημα που αφορά στη μονή   και για μία ηγουμένη της.        

Για τη μονή της Παναγίας της Φανερωμένης, η οποία οικοδομήθηκε εκ νέου κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, οι μόνες σχετικές  αναφορές  ανάγονται στον 16ο αιώνα. Επίσης  θα παρουσιαστούν άγνωστες ειδήσεις για τη μονή της Παλλουριώτισσας πριν κατεδαφιστεί το 1567 σχετικά με την τοπογραφία της, την υδροδότησή της και την οικονομική ενίσχυση που έλαβε από τη Δημοκρατία της Βενετίας.  Για τη  γυναικεία μονή του Αγίου Μάμαντος, η οποία κατεδαφίστηκε το 1567 εξαιτίας της νέας οχύρωσης της Λευκωσίας, θα αναφερθούν   στοιχεία   σχετικά με τον χώρο στον οποίο ήταν οικοδομημένη και για έναν ηγούμενό της, δωρητή του Αγίου Ποτηρίου, το οποίο απόκειται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ´. 

Βιογραφικό σημείωμα

Η  Δρ Νάσα Παταπίου  σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία, Θέατρo, Ιταλική και Βυζαντινή Παλαιογραφία  και είναι διδάκτωρ Ιστορίας. Είναι ποιήτρια και ιστορικός-ερευνήτρια με πεδίο έρευνας τη Φραγκοκρατία και ιδιαίτερα τους χρόνους της Βενετικής κυριαρχίας στην Κύπρο. Εργάστηκε   στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα,  στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και υπηρέτησε για πέντε χρόνια ως Μορφωτική Ακόλουθος και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου, στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα.